Ana SayfaBankacılıkSon düzenleme bankaları nasıl etkiledi?---

Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?

6 / 7
Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?
03 Mart 2015 - 07:52 www.finansgundem.com

Ücret alınan kalem sayısı artar mı?

YARATICILIĞA İZİN YOK

Yeni düzenlemeler, temelde uygulanan komisyonları düzenleyerek kurala bağlıyor ve 20 kalem içinde sınıflıyor. Dolayısıyla bankaların, komisyon geliri konusundaki yaratıcılıklarını da sınırlıyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "BDDK, hangi hizmetten ücret ve komisyon alınacağı konusunda karar aldı. Kalemlerin sayısının artması mümkün değil, burada değişim olmaz" diyor.

BU ÖLÇEKLE DEĞİŞMEZ

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de aynı fikirde. "Ücret alınan kalem sayısı artmaz. Temel bankacılık ürünleri belli, ancak ülke ekonomisinde yeni ihtiyaçlar doğar, onlara yönelik bankacılık hizmeti oluşursa yeni kalemler gelir. Geçmişte dış ticaret yapılmasıyla ücret listesine dış ticaret dosya masrafının eklenmesi gibi gelişmelerden bahsediyorum. Ancak şu anki resimde, ekonomimizin boyutu ve bankacılık işleyişiyle yeni ücretler gelmez" şeklinde konuşuyor.

YENİ DÜZENLEME GELEBİLİR

Bankacılık uzmanları ise uyarıyor: Özellikle bireysel bankacılık alanında alınan ücret ve komisyonlarda bazı kalemlere daha kısıtlama getirilebilir. Danışmanlara göre bankaların tüm müşteri segmentlerine yönelik hem adil hem şeffaf bir ücret ve komisyon politikası izlemelerine yönelik yeni düzenlemeler gelebilir. Hatta uzmanlar ücret ve komisyon kalemlerinde adet bazında azalma da bekliyor.

ETKİSİ NE OLUR? Bankaların 2015'te bireysel bankacılık ve kredi kartlarındaki kayıplarını, KOBİ ve ticari bankacılıktaki müşteri büyümesi ve derinleşmesi sonucunda elde edecekleri ekstra ücret ve komisyonlarla kompanse edeceklerini tahmin ediyoruz. Bu nedenle toplam etkinin tüm gelirler içinde yüzde 2-3 seviyesini aşmayacağını tahmin ediyoruz. Bilançosunun ağırlıklı kısmını, bireysel bankacılık ve kredi kartlarının oluşturduğu bazı orta ölçekli bankalar, düzenlemeler sonrası odaklanmalarını KOBİ ve ticari tarata yönlendirdi. Büyük bankalar arasında da reklam ve pazarlama yatırımları, daha çok KOBİ ve ticari segmente yönelik yapılıyor.

NE YAPILABİLİR? Bankalar bu yükü bankasürans ve yatırım fonları gibi diğer farklı komisyon kalemlerine odaklanarak telafi edebilecek. Ayrıca aktif bireysel bankacılık müşteri tabanlarını artırabilir ve bu müşterilerde derinleşmeye giderek hem krediler hem mevduat ve yatırım hem de ödemeler alanında aktif ürün sahipliğine ulaşabilirlerse verimlilik ve kârlılık açısından çok doğru bir hamle yaparlar. Son olarak ücret ve komisyonların ve tüm ürünlerin birbirine benzediği günümüzde bankaların yapması gereken en önemli önlemlerden biri de "müşteri deneyimine" odaklanmak. Bu konuda yatırım yaparak hem verimli hem sadık bir müşteri tabanına ulaşmaya çalışmalılar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster