Ana SayfaBankacılıkSon düzenleme bankaları nasıl etkiledi?---

Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?

4 / 7
Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?
03 Mart 2015 - 07:52 www.finansgundem.com

GELİR YÜZDE 7-8 BÜYÜR MÜ?

Sektör genelinde ücret ve komisyon gelirlerinin yıllık büyümesi de 2014'te yavaşladı. ABank Perakende Bankacılık Dağıtım Kanalları Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İzzet Metcan, sektörün faiz dışı gelir kaleminde 2013 yılını yüzde l6'lık büyümeyle kaparken bu rakamın 2014 sonunda yüzde 14,6'ya indiğini belirtiyor. Halka açık bankalar, bu yıl için ücret ve komisyon gelirlerinde büyüme tahminlerini de temkinli veriyor. Yatırım Finansman Analisti Ahmet Emre Kılınç, bu yıl tüm sektörde ücret ve komisyon gelirlerinde sadece yüzde 7-8 bandında bir büyüme olacağını açıklıyor. Kılınç, "Son 2 yıla kadar sektörde bireysel kredi artışıyla ücret ve komisyon gelirleri artışı çok yakın gidiyordu. Ancak regülasyon etkileriyle bu yıl kredilerin yüzde 15-17 büyümesi halinde ücret ve komisyon gelirleri yarı yarıya büyüyecek. Bankaların kendilerinin açıkladığı beklentiler de yüzde 10 civarında. Sadece Garanti Bankası, bu kalemde 'sabit kalır' beklentisinde bulundu. Bu yıl ücret ve komisyon geliri artış beklentisini Akbank yüzde 5-7, Halkbank yüzde 10, İş Bankası yüzde 7-8 ve Yapı Kredi de yüzde 10 olarak açıklıyor" diyor.

Hasan Akçakayalıoğlu ise daha olumlu bakıyor ve sektörde 2015'te ücret ve komisyon gelirlerinin ortalama yüzde 12 artış göstereceği tahmininde bulunuyor. Akçakayalıoğlu, "Bu rakamı, geçmiş dönem artışları ve önümüzdeki dönem aktif, kredi ve şube sayısındaki artışlara bakarak öngörüyoruz. Tüketici kredilerinde zaten komisyon almıyorduk. Kurumsal bankacılık hizmet ve komisyon gelirlerimizdeyse yüzde 15 artış hedefliyoruz" diyor. Halka açık katılım bankalarından Albaraka Türk de kredilerde özellikle yılın ikinci yarısında ivme kazandıklarının ve bu nedenle son çeyrekte ücret ve komisyon gelirlerinde belirgin bir kayıp yaşamadıklarının altını çiziyor. Bankanın yönetimi, 2015 yılında ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 20 artış hedefliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster