Ana SayfaBankacılıkSon düzenleme bankaları nasıl etkiledi?---

Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?

3 / 7
Son düzenleme bankaları nasıl etkiledi?
03 Mart 2015 - 07:52 www.finansgundem.com

SEKTÖRÜN ZARARI FAZLA

Bankalar, 2015 yılında bu düzenleme sonucu yazacakları zararları açıklamakta çekimser davranıyor. Örneğin Leblebici, "Rakam söylemeyeyim. Ama küçük olmayan bir miktarda zararımız oldu. Bilançomuzda kurumsal, bireysel ve KOBİ bankacılığı eş dağılıyor. O nedenle etki daha az olacak. Biz bunu yönetmeye çalışıyoruz. Ama ilk 9-10 bankaya etkisi daha fazla olur" diye konuşuyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise alınan tedbirlerin hem faiz üzerinde hem ücret ve komisyon üzerinde sınırlayıcı etkileri bulunduğuna dikkat çekerek, "Biz hesabımızı yaptık. Yapılan tüm regülasyonların bankaya yıllık 250 milyon TL'lik yükü var. Son düzenleme 2014'ün son çeyreğinde kısmen etkiledi. 2015 yılında asıl etkisini göreceğiz. Bizim için yük toplamda 250 milyon TL olacak" diye konuşuyor.

Adını açıklamak istemeyen orta ölçekli bir bankanın yöneticisi de bu yıl kayıplarının sadece bu düzenleme nedeniyle 200 milyon TL'yi geçeceğini belirtiyor. Özellikle bireysel bankacılıktaki ölçek büyüdükçe ücret ve komisyon gelirlerindeki bu zararın yükseleceğini vurgulayan yönetici, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi'den oluşan ilk 4 özel banka için zararların bu yıl 400 ila 600 milyon TL arasında olabileceğini tahmin ediyor. Zaten bu yıl sektör genelinde ücret ve komisyon gelirlerinin toplam gelirlere payının da gerilemesi bekleniyor. Peppers&Rogers Grubu Avmpa Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Finansal Hizmetlerden Sorumlu Yönetici Ortağı Tunç Akyurt, "Son 5 yılda bu pay yüzde 23'ten yüzde 25'e yükselmişti. Ama bu yıl, özellikle konut ve tüketici kredisi gibi kredilerle beraber alınan dosya ve hizmet ücretlerine getirilen kısıtlamalarla kredi kartları tarafındaki ücret ve komisyonlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle gelir azalacak. Bu nedenle payın, 2015 özelinde yüzde 23'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz" diyor.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster