Ana SayfaBankacılıkÖmür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi---

Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi

6 / 15
Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi
23 Ocak 2017 - 08:15 www.finansgundem.com

DÖVİZ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN 100 MİLYAR DOLARLIK KISMI TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE

-Peki, özel sektörün 300 milyar dolarlık bu borcunun dağılımı nasıl? Hangi segmente ait, KOBİ’lere mi, büyük şirketlere mi? 

Ömür Tan: Tüzel bankacılık diyelim buna (Business Banking) büyük bir kısmının aslında kurumsaldan, tepeden başlayan şirketler olması gerektiğini düşünüyorum. 300 milyar dolar civarındaki şirketlerin döviz yükümlülüğünün yaklaşık 100 milyarlık kısmı Türk bankacılık sektöründe. Geri kalan kısmı yurtdışından. Bunların içerisinde eurobond olabilir, yabancı bankaların sağladığı krediler olabilir. Dolayısıyla oransal olarak bu borçların daha çok büyük şirketlere ait olduğunu söyleyebilirim. Çünkü yurtdışına ve bu tür piyasalara ulaşım imkanına çok daha büyük şirketler sahiptir. Burada önemli olan, özel sektörün 300 milyar dolarlık borcunun yaklaşık 100 milyar doları Türk bankacılık sisteminin verdiği kredi olması. 

-Kısa vadede ödenmesi gereken kısım 100 milyar dolar dediniz, Türk bankalarının oradaki riski konusunda net bir veri var mı? 

Ömür Tan: Vade yapılarına bakmak lazım, açıklanmış bir veri yok. Ancak vade uzunsa bu kur bir yerlerde stabilize olur zaten, likidite anlamında sorun olmaz. Veya bu 100 milyar dolarlık seviyesindeki bir yıl içerisinde vadesi gelecek yükümlülüğü firmalar kredi vadelerini uzatarak devam ettirirlerse yine bu normalize olan bir kur yapısında aslında bilançolarına, nakit akışlarına bir zarar vermeden devam ettirebilirler. Ama zorluyor mu? Zorluyor, bu çok net. 

Birazcık daha makro açıdan bakarsak dünyada önümüzdeki birkaç sene enflasyon önemli konulardan biri olacak. Amerika faizlerinin 2019 itibariyle yüzde 3’ler seviyesine çıkmasını bekliyoruz yüzde 0.25’lik artışlarla. Hele mir’ın açıkladığı programlardan bugün gördüğümüz yatırımlar enflasyonist bir ortam yaratacak gibi görünüyor. Önümüzdeki birkaç sene dünyada da bu enflasyonist ortamın olacağını düşünüyoruz. Burada faiz arttığı zaman, bu tabi bizim gibi gelişmekte olan ülkelere olan para akışının artık o kadar kolay olmayacağı ve eğer olacaksa da bunun maliyetlerinin yukarı gideceği aşikar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster