Ana SayfaBankacılıkÖmür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi---

Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi

10 / 15
Ömür Tan: Ekonomi ile bankacılık etle tırnak gibi
23 Ocak 2017 - 08:15 www.finansgundem.com

BAZI KREDİLERDE YAPILANDIRMA İHTİYACI OLABİLİR

-NBG döneminde Finansbank’ın gücüne rağmen negatif anlamda bir etki var mıydı? 

Ömür Tan: Bankanın genel reytingi çıkartılırken yabancı reyting kuruluşları buna bakıyorlar. O anlamda önemli. 

Önümüzdeki yılın önemli trendlerinden bir tanesi bence yapılandırılmış finansmanlar olacak. Biz bu konuda da çok aktif bir bankayız. Aslında eski yıllarımızda da aktiftik ama QNB sonrası bunu yine misliyle büyüterek ilerleyeceğiz. 

-Bunu biraz açar mısınız? Yapılandırılmış finansman nedir? 

Ömür Tan: Proje finansmanı. Geçtiğimiz yıllarda örneğin bilinen işler, Osmangazi Köprüsü’nün finansmanı, yeni havalimanı, bizim ağırlıklı olarak girdiğimiz ve önümüzdeki dönemde de aktif olmayı planladığımız kamu-özel ortaklığı şehir hastaneleri projeleri var, bu tür büyük sendikasyon kredilerinde Finansbank çok aktif rol aldı. 

-Son günlerde bazı proje finansmanı veya kurumsal kredilerin geri dönüşünde aksamalar olduğu yolunda haberler çıktı. Önümüzdeki günlerde benzeri büyük proje finansmanı ya da kurumsal kredi ödemelerinde sıkıntılar olabilir mi? 

Ömür Tan: Bazı kredilerde yapılandırma ihtiyaçları olabilir. Bankacılık sektörü olarak bizim üzerimize düşen görev sanayiciyi, ihracat yapanı, Türkiye’ye yatırım yapanı desteklemek. Onların ihtiyaçlarına göre vadelerde çeşitli imkanlar sağlamak lazım, yasal sınırlar dahilinde tabi ki. Yani bu ülkenin kalkınması ve büyümesi lazım, bunun için de bankacılık sektörü önemli. Ülke büyürse bankacılık sektörü 4-5 kat büyüyor. GSMH’de seneye yüzde 3.3, bu yıl da yüzde 1.8 gibi bir büyüme olacak gibi görünüyor. Bankacılık sektörünün bunun 4-5 kat üzerinde büyümesi lazım. Bankacılık sektörü büyüyecek ki ekonomiye katkı sağlayacak. Ekonomi büyüyecek ki bankacılık sektörü de büyüsün. Biz böyle, etle tırnak gibiyiz. 

Dolayısıyla biz burada yanlış yaparsak, ülkeye yanlış yapmış oluruz. Türkiye kolay bir dönem geçirmedi. Bu zor dönemde de bence her sektörün, her bireyin yapması gereken bir şey var. Birisi daha çok kürekle bir şey atıyorsa, birinin de desteklemesi lazım. Yani herkes bir şey yapmalı. Bence üzerimize düşen bu… Doğru firmaları doğru kredilere yönlendirmek, doğru para birimlerinde doğru nakit akışlarında ödenebilecek kredilere yönlendirmek ve karşılığında da kredinizin düzgün bir şekilde ödenmesini sağlamak. Çünkü sonuçta biz de sermayedarımızın parasını emanet olarak birine verip sonra geri alıyoruz, bizim yaptığımız iş de bu. 

Proje finansmanlarına dönersek, geçtiğimiz yıllarda öyleydi, önümüzdeki yıllarda da yine birçok büyük iş geliyor. Mesela Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprü’nün bağlantı yolları, Çanakkale Köprüsü... Bunların hepsi devletin açtığı çok büyük ihaleler. Bu ihalelerin hepsinde çok ciddi oranlarda Türkiye’nin de yatırımlarını destekleyecek şekilde yer almak istiyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster