Ana SayfaRöportajlarOdeabank'lı Serkan Özcan'dan müthiş analizler ---

Odeabank'lı Serkan Özcan'dan müthiş analizler

7 / 8
Odeabank'lı Serkan Özcan'dan müthiş analizler
28 Nisan 2014 - 11:09 www.finansgundem.com

BİREYSEL KREDİLERDE YILLIK BÜYÜME HIZINDAKİ YAVAŞLAMANIN 2014'TE DE SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ

-Kredi büyümesinde yavaşlama gözleniyor. 2014’e ilişkin beklentiniz nedir?

Serkan Özcan: Mart 2014 itibarıyla toplam krediler, bireysel kredilerin yatay seyretmesine ve TL’nin değer kazanmasına rağmen, ticari kredilerdeki artışın gücünü koruması nedeniyle aylık bazda 5,3 milyar TL artış göstererek 1.084 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel kredilerdeki yıllık büyüme hızı, azalan tüketici güvenine ve kredi kartlarına yönelik otoritelerce alınan önlemlere bağlı olarak Mart ayında %21,4’ten %18,5’e gerilerken, 2014 yılı boyunca yavaşlamanın sürmesini bekliyoruz. Bireysel kredilerdeki hızlı daralma, hane halkının borçlarını beklenenden hızlı düşürdüğünü gösteriyor. TCMB’nin faiz artırımı sonrası yükselen mevduat faizleri, Mart ayında bilanço döneminin de etkisiyle beklentilerimize paralel olarak Şubat ayına göre ortalama 66 baz puan arttı. Yakın dönemde bono ve swap faizlerindeki gevşeme ile birlikte gecelik bankalararası borçlanma faizlerindeki gerilemenin de etkisiyle mevduat faizlerinde bir miktar geri çekilme bekliyoruz.

TCMB’nin faiz artırımından bu yana yükselen fonlama maliyetlerine bağlı olarak özellikle daha kısa vadeli olan ticari kredi faiz oranları ortalamada yaklaşık 325 baz puan artarken, tüketici kredilerindeki artış ise 200-250 baz puan arasında gerçekleşti. Son dönemde düşen gecelik borçlanma ve bono faizlerinin, kredi faizlerini kısa vadede etkilemesi olasılığını düşük görüyoruz. Ocak 2014’de bozulan net faiz marjı ve artan karşılık giderleri nedeniyle sert düşen net kâr, Şubat ayında genel karşılık giderlerindeki azalışın da etkisiyle biraz toparlansa da geçen yılın aynı dönemine göre %26 düştü. Mart ayında ise fonlama maliyetlerindeki belirgin yükseliş nedeniyle net faiz marjının daha da daralacağını ve bunun sonucunda yılın ilk çeyreğinde sektörün net kârının yıllık %31,6 gerilemesini bekliyoruz. Yılın geri kalanında ise kademeli toparlanma ile 2014’te 2013’e kıyasla oldukça sınırlı bir net kar düşüşü olacağını tahmin ediyoruz.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster