Ana SayfaAraştırmaKoalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!---

Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!

5 / 5
Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!
08 Haziran 2015 - 12:27 www.finansgundem.com

IMKB 100’e etki:


Politik belirsizliğin fiyatlandığı en yakın örnek Mart 2014 mali seçimlerden önce yaşanan 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları. Soruşturma haberinin ardından 31 Ocak tarihinde BIST 100’ün F/K oranı 8,4’e kadar gerilemişti. Bu bugünkü seviyeye göre (10.35x) %19 oranında bir düşüşe işaret ediyor. (66K). Öte yandan, koalisyon hükümeti kurulması olasılık dahilinde olduğundan (bu durumda belirsizlik en fazla 45 gün hatta daha az sürecek) bu seferki düşüşün daha az olacağını düşünmekteyiz. Koalisyon ihtimaline %40, erken seçime %60 verdiğimiz bir senaryoda BİST-100 için 71,000, 10 yıllık faiz için %11 seviyeleri iyi giriş noktaları olarak öne çıkıyor.

Banka hisseleri üzerine olası etkileri:
Banka hisseleri değerlemelerini 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturması dönemindeki değerler ile kıyaslıyoruz. Anılan dönemde banka hisseleri Lehman krizinden bu yana en düşük değerlerini görmüştü. Bu dönemde Türk bankaları gelecek yıl çarpanlarıyla ortalama 6,4x F/K ve 0,83x F/DD değerlerinde işlem görüyordu. Banka hisseleri Cuma günü kapanış fiyatlarıyla gelecek yıl çarpan ortalamalarına göre 7,5x F/K ve 0,97x F/DD değerlerinde. Basit bir kıyaslama ile banka hisselerinde %15 gibi aşağı yönlü bir fiyatlama olabileceği ihtimalinden söz edebiliriz. Bununla beraber yolsuzluk soruşturmaları döneminde yaşanan çalkantının boyutu bugün tecrübe ettiğimizin çok üzerindeydi. Günümüzde mevcut açmazdan çıkmak üzere bu kez bir koalisyon hükümeti kurulma ihtimali ihmal edilemez. Bu nedenlerle banka hisselerinde beklenen aşağı yönlü fiyatlamanın başta yaptığımız karşılaştırmada varılan %15 kadar sert olmadığını görebiliriz.

Seçim Sonuçlarından Olumlu / Olumsuz etkilenecek Hisseler:

Kamu bankaları, Emlak GYO, seçim sonuçlarından emsallerine göreceli olarak daha fazla etkilenebilir. Öte yandan politik riskten ötürü baskılanan hisseler piyasanın üzerinde getiri sağlayabilir. Bunların arasında Doğan Holding, Hürriyet, Asya bank, Koza Altın (KOZAL, KOZAA ve IPEKE) ‘yi sayabiliriz.

İŞ YATIRIM

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster