Ana SayfaAraştırmaKoalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!---

Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!

2 / 5
Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!
08 Haziran 2015 - 12:27 www.finansgundem.com

Seçimler sonrası ilk değerlendirme

Haziran seçimleri tarihe 13 yıllık aradan sonra Türkiye’nin yeniden koalisyon hükümeti ile yönetilmeyi seçtiği seçimler olarak geçecek. Başkanlık sistemi için ısrarcı bir kampanya yürüten AK Parti seçimlerin mutlak mağlubu. Toplam oyların %99’unun sayıldığı sonuçlar Ak Parti’nin oylarının 2011 yılındaki %50 seviyesinden %41’e gerilediğini gösteriyor. Bu sonuçlarla 258 milletvekili elde eden Ak Parti, tek parti hükümeti için gerekli 276 milletvekilini sağlayamıyor.

Toplam oyların %13’ünü alarak barajı aşan HDP seçimlerin mutlak galibi olarak öne çıkıyor. Ak Parti karşıtı ve barışçıl söylemi ile Türkiye genelinde oylarını başarıyla artıran HDP 80 milletvekili ile mecliste şu ana kadar elde ettiği en yüksek temsil oranına ulaştı.

2011 yılındaki oy oranının altına gerileyerek %25 oy ile 132 milletvekili elde eden CHP’yi bu seçimin mağdur partisi olarak ilan etmek yanlış olmaz. Ak Parti’nin meclisteki gücünü geriletmek için HDP’ye stratejik destek veren seçmenler CHP’nin güç kaybında etkili oldu.

Seçimlerden başarıyla çıkan bir diğer parti oylarını %13’den %16’ya çıkaran MHP. Ancak Ak Parti’nin oylarında 9 puan kayıp olduğu bir ortamda MHP seçim başarısını buruk bir sevinçle karşıladı.

Ak Parti’nin mecliste çoğunluğunu kaybettiği, HDP’nin barajı aştığı seçim sonuçları politik belirsizliği azaltmıyor: Ankara kulislerinden gelen duyumlar Ak Parti’nin koalisyon hükümeti kurmak yerine ülkeyi yeniden seçimlere taşıyacak bir erken seçim yoluna gitme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ak Parti’nin olmadığı bir koalisyon hükümetinin kurulması için CHP ve MHP’nin kuracağı bir hükümete HDP’nin dışarıdan destek vermesi imkânsız olmayan ama çok zor bir senaryo. Her iki senaryoda da Türkiye önceliğin ekonomi yerine politikaya verildiği zorlu bir konjonktüre girecek ve zaman kaybedecek.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster