Ana SayfaAraştırmaKoalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!---

Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!

3 / 5
Koalisyon ihtimalleri ve piyasa etkisi!
08 Haziran 2015 - 12:27 www.finansgundem.com

Erken Seçim: En Olası Senaryo

Erken seçim ihtimalini %60 olarak görüyoruz. Seçmenlerin tek bir partiye hükümet kurma yetkisi vermediği bu genel seçimin ardından ülkenin yakın gelecekte bir erken seçim tecrübesi yaşayacağına %60 ihtimal veriyoruz. Seçimler öncesi artan siyasi gerginlik koalisyon hükümeti kurulmasını zorlaştırıyor. Ancak Türkiye’nin kısa siyasi tarihi seçim kampanyalarında söylenenler ile kapalı kapılar arkasında konuşulanların farklı olduğunu gösteriyor. Günün sonunda siyasette her şey mümkün.

Hükümet’i kurmanın teknik detaylarına bakıldığında Cumhurbaşkanı, ilk olarak hükümeti kurma yetkisini bir milletvekiline ve muhtemelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verecek. Anayasa’ya göre hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanması ve bu süre içinde güvenoyu alınması gerekiyor. Normal olan ve siyasi eğilimlerin gereği bu süre içerisinde hükümet kurulamaz ise Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma yetkisini seçimden ikinci en yüksek oy ile çıkan CHP başkanı Kılıçdaroğlu’na vermesidir. Ancak, seçimde birinci olan partinin bu 45 günlük süreyi kullanıp ülkeyi erken seçime götürmesi de ihtimal dahilinde. Bizce AKP’nin erken seçimi tercih etmesi ihtimali aşağıdaki nedenler yüzünden daha yüksek (i) diğer partilerin AKP tarafından tümden reddedilecek “yolsuzluk suçlamaları” gibi konuları şart koşması, (ii) AKP’nin ülke yönetiminde yer almadığı ortamda istikrarın tamamıyla kaybedileceği iddiasıyla erken seçime gitmesinin oy tabanındaki kayıpları geri kazandıracağı yönünde beklentiler. 45 günlük bir süre bir hükümet kurulmadan tüketildiğinde Cumhurbaşkanı erken seçim kararı açıklayabilir ve ülkeyi erken seçime taşıması için bir hükümeti yetkilendirebilir.



 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster