Ana SayfaRöportajlarKadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor---

Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor

5 / 9
Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor
16 Mayıs 2014 - 09:31 www.finansgundem.com

"KADINLAR BORÇLARINA ERKEKLERE GÖRE DAHA SADIK"

-Kadında batık oranı da düşük değil mi?

Nafiz Karadere: Evet, düşük, biz bu işe başladığımızda yaptığımız araştırmalarda erkeklere göre kadınların borçlarına daha sadık oldukları gözüküyordu. Özellikle Bonus Kredi Kartı müşterilerinin datalarına baktık, kadınlar erkeklere göre daha çok borçlarına sadıklar. Çok ekstrem bir farklılık yok, yani bire iki, bire üç gibi bir farklılık yok ama daha iyiler. Bütün dünyada böyle, bunun arkasında ise sosyolojik ve psikolojik bir neden yatıyor.  Kadınlar, çocuk sorumluluğunu da sırtlarında taşıdıkları için, beyinlerinde sürekli onlarla beraber yaşadıkları için çok fazla risk almaktan korkuyorlar. Gözleri kara değil kadınların. Bankalarla, resmi dairelerle başlarının belaya girmesini çok istemiyorlar. Erkekler ise çok daha gözü kara, daha çok risk alıyor. Risk aldıkları için bazen sıçramayı daha rahat yapabiliyor ama bazen de batıyor. Kadınlarda sıçrama ihtimali daha düşük  oluyor fakat  yola daha sağlam adımlarla devam ediyorlar.  Bunları yılların deneyimiyle söylüyorum. Yurt dışında da böyle, sadece Türkiye’ye özgü değil. Amerikan iş kadını da Türk iş kadını gibi davranıyor. 2005 yılında ABD’de katıldığım bir toplantıda Amerikalı bir iş kadını örgütünün başkanı bana şunu anlattı: Kadınların sahip oldukları şirketler ABD’de belli bir yere kadar hızla büyüyor, erkeklerle kıyaslandığında ise hiçbir sıkıntıları yok. Ancak bir yerden sonra kadınların sahip oldukları firmalar duruyor, ileri gitmiyor. Bu ABD için iyi bir şey değil. 'Niye büyümüyor?" diye sebeplerini araştırmaya başlamışlar. İşin perde arkasına baktıkları zaman karşılarına ailesini, çocuğunu koruma güdüsünün çıktığını görmüşler. Çünkü kadınlar "Yeter, buraya kadar" diyebiliyor. "Çok açılırsam, çok kredi kullanırsam, işim rast gitmezse evime haciz gelir, çocuğumun rızkı kesilir" korkusuyla bir yerde frene basıyorlar. 

-Bankaların kadın girişimcilere yönelik özel ürünleri yeni olmakla birlikte bu ürün ve olanaklara yönelik kadınların ilgisi nasıl? Yıllara göre bir değişim gözlemliyor musunuz? Kadın girişimci sayısında artış var mı?

Nafiz Karadere: Kadınların sahip olduğu şirket sayısı şu anda 92 bin civarında. TOBB datası bunlar. Türkiye’deki KOBİ sayısı 2.5-3 milyon arasında geziyor. Bunların sadece 92 bini kadınların. Artış var mı, var. Mesela bu 2-3 sene önce 86 bindeydi. Artıyor ama bir patlama düzeyinde değil. Tabi buna ekonomiyle beraber de bakmak lazım. Ekonomik büyümenin güçlü olduğu dönemlerde şirket açma talepleri çok daha fazla olur, kapanmalarda az olur. Son yıllarda Türkiye’nin büyümesinde sıkıntı olduğu için bu birazda şirketleşme sayısını biraz  negatif etki yapıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster