Ana SayfaRöportajlarKadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor---

Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor

2 / 9
Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor
16 Mayıs 2014 - 09:31 www.finansgundem.com

“SEKTÖRDE KOBİ KREDİLERİNDE YÜZDE 17-18 BÜYÜME BEKLİYORUZ”

Finansgundem.com: 2014'te KOBİ kredilerindeki beklenti nedir?

Nafiz Karadere: Geçtiğimiz yıla oranla bir parça gerileyecek olmakla birlikte sektörde KOBİ kredilerinin bu yıl yüzde 17-18 civarında artış göstereceğini düşünüyoruz. Türkiye yüzde 2-2,5 büyürken KOBİ kredilerindeki bu büyüme sağlık mı diye sorgulayabiliriz. Tüketici kredi talebinde büyüme regülatörün koyduğu önlemlerle geriliyor. Ama KOBİ’deki kredi talebi artışında çok daha cılız bir düşüş var. Kredi talebi şu an canlı ama nereden geldiğine bakarsak, yatırım amaçlı talep düşük. Daha çok işletme sermayesi olarak kullanılacak kredi talebi ile karşı karşıyayız. Ben ona kendi tabirimle günü kurtarma kredileri, günü çevirme kredileri diyorum.

-Yatırım iştahsızlığının nedeni iç talep olabilir mi

Nafiz Karedere: Senenin ilk altı ayında iç piyasanın fazla büyümesini beklemiyoruz. İç pazarda büyüme sıfıra yakın bir yerlerde olacak. Dolayısıyla Türkiye ilk altı ayda ihracat güdümlü bir büyümeye imza atacak. İç piyasada talebin düşük olduğu dönemlerde KOBİ’lerin yatırım konusunda çok iştahlı olmamalarını normal karşılamak lazım.

- Merkez Bankası’ndan gelebilecek bir faiz indiriminin KOBİ kredilerine etkisi ne olur?

Nafiz Karadere: Şu an yüksek enflasyon ortamındayız ama Türkiye’nin kendi değerleri içinde orta vadeli enflasyon beklentilerinde pozitif bir düşüş var. TCMB’nin ileriye dönük politikalarında, ılımlı da olsa bir faiz indirme politikası güdeceğini Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı açıkladı. Bunun da tabi bankaların fonlama maliyetlerini pozitif etkileyeceği, dolayısıyla kredi maliyetlerini aşağıya doğru çekeceği aşikar. Ancak 4 puanlık bir yükselme olmuştu, indirimin aynı oranda olmasını beklemiyorum. İkinci altı ayda daha düşük bir faiz ortamı KOBİ’lerin yatırım kararlarını pozitif etkileyecek ve KOBİ kredileri daha canlı hale gelecektir.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster