Ana SayfaRöportajlarKadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor---

Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor

3 / 9
Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor
16 Mayıs 2014 - 09:31 www.finansgundem.com

“MERKEZ BANKASI GELİŞMELERİ ÇOK DETAYLI İNCELİYOR”

-Peki, banka karlarında ne bekliyorsunuz?

Nafiz Karadere: Yılbaşındaki faiz artırımı sonrasında bankaların kar marjları daraldı. Yılın ikinci yarısında muhtemelen bir faiz indirimi durumunda bankaların karı daha da daralabilir. Bir taraftan da komisyon gelirleri üzerine getirilen düzenlemeler de söz konusu. Bunların bazıları duyuruldu bazıları duyurulmadı. Şu an itibariyle olumsuz etki yapıyor ama bu durumu uzun vadede değerlendirmeliyiz. Türkiye’nin büyümesi bu dönem çok iyi olmadığı için açığı hacimle kapatamıyor bankacılık sektörü. Marjınız daralabilir ama Türkiye’nin 7-8 ya da çift haneli büyüdüğü bir döneme denk gelirsiniz, işlem hacminiz artar. Marj daralmasına rağmen karlılığınız artar. Şu an hem marj daralıyor hem de Türkiye çok büyümediği için bankaların bilançoları da çok sınırlı büyüyor. Onun için de karlılık olumsuz etkileniyor.

- Dünyada ve Türkiye'de yılın ikinci yarısına dair beklentileriniz neler?

Nafiz Karadere: Dünya ekonomisinde pozitif gelişmeler var. Ufak tefek çatlak sesler gelse de, ABD krizi iyice bir geriye atmış görünüyor. Datalar çok iyi çıkıyor, ABD gibi bir dev yüzde 3 gibi bir büyümeye ulaşacak gibi görünüyor. Biz Türkiye olarak belki yüzde 3 büyüyemeyeceğiz ama onlar ulaşacak gibi. Avrupa geçen sene krizin göbeğinde iken pozitif büyüme çıkıyor. Yunanistan’da bile büyümeden bahsedebiliyoruz. Bu kısmı ile baktığımız zaman dış piyasalarda görüntü pozitife dönmüş durumda, bu önemli. Bir taraftan FED, diğer taraftan da ECB’nin para sıkılaştırma politikaları konusundaki temkinli davranacağız beyanları Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ekonomiler açısından pozitif gelişme. Ancak rüzgar her an tersine dönebilir. Dış piyasalarda çok fazla değişken var. FED şu anda temkinli davranacağım diyor ama bu para sıkılaştırma politikasından vazgeçtim demiyor. Eski başkan açıklamıştı yeni başkan da teyit etti. ABD ekonomisi iyi devam ediyor dolayısıyla onlar da sıkılaştırma politikasına devam edecekler. FED son çeyrekte faiz artırım kararı alırsa bu bir anda dengeleri tersine çevirebilir ama ekonomi böyle bir şey. Sonuç olarak bizim önümüzde koca bir altı ay var. Türkiye’nin son çeyreği çok iyi geçirmesi lazım. Bunun için Merkez Bankası’nın gelişmeleri çok detaylı incelediğini biliyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster