Ana SayfaRöportajlarKadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor---

Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor

4 / 9
Kadınlar altınlarını teminat verip, kredi alıyor
16 Mayıs 2014 - 09:31 www.finansgundem.com

"TİCARİ KARTLARA YÖNELİK YENİ DÜZENLEMELER DE OLABİLİR" 

-Bireysel kredi kartı harcamalarını düşürmek için getirilen sınırlamalar ticari hayatı nasıl etkiledi? Yeni bir düzenleme bekliyor musunuz?

Nafiz Karadere: Sınırlama az olduğu için bankalar ticari tarafa yükleniyor. Şirketlerin de bu kartlara talebi fazla. Çünkü onunla mal aldığı zaman en azından bir ay kendisini sıfır maliyetle fonlayabiliyor. Dolayısıyla talep de geliyor ama burada dengeleri çok iyi göz etmek gerekiyor, çünkü bankaya çok ciddi bir zarar da doğabilir. Taksit sınırlaması bireysel tüketimin ithalatı ve cari açığı olumsuz etkilemesi nedeniyle getirildi. Yoksa ticari hayatı kısıtlamaya yönelik bir tedbir yok. Aksine ticari hareketliliğin devam etmesi isteniyor ama önlemler dolaylı olarak olumsuz etkiye neden oluyor. Mesela taksit sınırlaması bazı KOBİ’lerin satışlarını çok olumsuz etkiledi. Bu datayı biz onların cirolarından görüyoruz. Bazı sektörlerde yüzde 30-40 düşüş var. Durum böyle olunca sektör kendi yöntemlerini bulmaya başlıyor. Ne yapıyor, senetle satış yapıyor, kendisi başka türlü taksitlendirme yapıyor. KOBİ de satış yapmak durumunda, bir sene önceki cirosunun yarıya düşmesine müsaade edemiyor. Daha önce banka üzerindeydi taksit, şimdi o yükü kendi üzerlerine aldılar senet yapıyorlar. Ticari kartlara yönelik düzenlemeler de gelebilir.

-Kadın girişimcileri kullandırılan kredi miktarını söyler misiniz?

Nafiz Karadere:  Kadın girişimcilere kullandırılan 60 bin kredi var; toplamı 2 milyar lira. Bir kadın birden fazla kredi de kullanmış olabilir, yani  60 bin farklı kadın olmayabilir… Kadınların kullandığı kredilerin ortalama büyüklüğü 35-40 bin lira civarında ticari kredilerin. İçinde 300 bin liralık kredi de var, 10 bin liralık kredi de var. Biz bu işe başlamadan önce 2 milyar da yoktu, özel krediler vermeye başladıktan sonra 2 milyar liraya ulaştık. Sene sonu 2.1 milyar lirayı rahat geçeriz, öyle gözüküyor. Her sene daha artıyor. Toplam krediler içindeki payı çok düşük, bir yere gelmedi ama gelecek. Bir yerden başlamak lazım. Türkiye’de özel ürün çıkartıp da üzerine giden banka olarak biz ilkiz, bizden sonra bir iki banka daha başladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster