Ana SayfaBankacılıkİşte bankaların yeni hedefi!---

İşte bankaların yeni hedefi!

7 / 7
İşte bankaların yeni hedefi!
14 Kasım 2013 - 13:31 www.finansgundem.com

Burak Tansan/BCG İstanbul Genel Müdürü

“DÜNYAYLA PARALEL GİDİYORUZ”

En çok bankasız Hindistan’da: BCG olarak yaptığımız modellemelerde Türkiye’deki bankacılık sistemi dışında kalan nüfusun, toplam yetişkin nüfusunun yüzde 30’u kadar olduğunu tahmin ediyoruz. Bu oran  diğer gelişmekte olan ülkelerde de Türkiye ile paralel seyrediyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, Polonya’da bankacılık dışında kalan nüfusun toplam yetişkin nüfusa oranı yüzde 28, Brezilya’da yüzde 35, Çin’de ise yüzde 32. Hindistan’da bu oran en yüksek seviyede, yetişkin nüfusun yüzde 58’i yani yarısından fazlası bankacılık sisteminden yararlanmıyor.  Güney Afrika’da ise bu oran yüzde 45.

Maliyeti yüksek: Bu oranlarla dünyayla benzer seviyelerde seyretsek de Türk bankacılık sistemi yetkinlik ve yenilikçilik olarak dünyada önemli bir konuma sahip. Gerek gelir seviyemizdeki artış, gerekse şubeler veya alternatif dağılım kanallarıyla bankacılığa erişim göz önüne alındığında, Türkiye’de sisteme her yıl önemli sayıda vatandaşımızın ekleneceğini öngörüyoruz. Bu kişileri sisteme kazandırmak için yeni şubeler açılması, daha düşük maliyetli hizmetler sunulması gibi yöntemler kullanılabiliyor. Ancak bu yöntemlerde de maliyetin hala yüksek olduğunu ve birçok bankanın da bunu tercih etmediğini görüyoruz.

Kenya modeli: Dünyada bankacılık dışında kalanları sisteme eklemek için birkaç model ön plana çıkıyor. Alternatif hafif şube modelleri, gezici şubeler kurulabiliyor ya da şube kanalı dışındaki kanalları kullanarak bankacılık yapılıyor. Örneğin Kenya bu konuda çok enteresan bir vaka.  M-Pesa isimli mobil ödeme sistemi Kenya’da 2006’da hayata geçti, 2009’da erişkin nüfusun yüzde 26’sına ulaştı. Aynı yıl bankaların ulaştığı erişkin nüfus yüzde 20’ydi. M-Pesa üstünden yapılan para transferi yılda 10 milyar dolara ulaştı. Böylece insanlar çok basit SMS’lere şubeye gitmeden ailelerine para transferi yapabilir, fatura öder hale geldi.

CAPİTAL/Elçin CİRİK

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster