Ana SayfaBankacılıkİşte bankaların yeni hedefi!---

İşte bankaların yeni hedefi!

3 / 7
İşte bankaların yeni hedefi!
14 Kasım 2013 - 13:31 www.finansgundem.com

ÜCRET ENGELİ
Bu kesimin bankalarla çalışmamasının birçok nedeni var. ING Türkiye Müdürü Pınar Abay, bankasız grup için en büyük engelin bankacılık ücret ve komisyonları olduğunu söylüyor. Gerçekten bu grubun bankacılık hizmetlerine olan ihtiyacı ve isteğiyle bu hizmetlerin maliyeti örtüşmüyor.

Ayrıca gelir seviyesi düşük insanların finansal konularda bilgisi daha az olduğu için sisteme güvenmiyorlar ve sistemden nasıl faydalanacaklarını bilmiyorlar.

Halit Yıldız, bu konuda farklı bir nedene daha parmak basıyor: “ Bu kişilerin bankacılık hizmetlerinden yararlanma nedenleri arasında, bu güne kadar sisteme dahil olmadıkları için bir kredi geçmişine, notuna sahip olmamaları da var. bankaların özellikle esnaf ve küçük işletmelere yönelik kredi süreçlerindeki standart değerlendirme kriterleri nedeniyle bu kesim bankacılık hizmetlerinden uzak kalıyor” diyor. Türk halkının tasarruflarını banka yerine gayrimenkul ve altına yatırım yaparak yastık altında değerlendirmeyi tercih etmesine de vurgu yapıyor.

Türkiye geneline baktığımızda ilçelerin sadece yüzde 4’ünde şube bulunmuyor. Ama Onur Genç, taşrada şube yaygınlığının yetersiz olmasını da bir neden olarak görüyor. “Banka şubeleri büyük şehirlerde yoğunlaşıyor, taşra kesimlerde ise çok az sayıda bulunuyor. Taşrada yaşayanlar, hizmet alamıyor”.

GÖZLER ÜSTLERİNDE
Tüm bu nedenlerin ışığında bankalar, sistem dışında kalanları kendi müşterileri arasına katmak için yoğun bir yarış halinde. Örneğin ING Türkiye Müdürü Pınar Abay, bu doğrultuda yeni çalışmalarını şöyle aktarıyor: “Bankasızları çekmek için ücret ve komisyonları sıfırlayan ürünler geliştirdik. Dar gelirli olan ve bu nedenle bankacılık faaliyetlerinden yararlanamayanlar ING’de ücretsiz hizmet alsın istiyoruz. Bize gelsinler, havale yapsınlar. Küçük de olsa mesela 100 TL’lerini yatırsınlar, faiz kazansınlar ama ücret ödemesinler. Biz böyle bankacılık yapmak istiyoruz. ‘ING Günlük’ gibi ürünlerimizi bu segmente göre yeniden uyarlıyoruz. Bu ürünlerin bu segmente tanıtımını önceliklendireceğiz.”

Garanti Bankası da bankasızların sisteme çekmek için altın kozunu oynuyor. “Sistem dışındakilerin çoğu yastık altında altın ve döviz biriktiriyor. Yastık altında yaklaşık 3-5 bin ton altın yani 150-200 milyar dolar kaynak olduğunu tahmin ediyoruz” diyen Garanti bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, birikimlerini böyle değerlendirenleri finansal siteme kazandırmak amacıyla 2012’den beri Garanti Altın Salısı uygulamasını hayata geçirdiklerini söylüyor. “ Uygulamamızla müşterilerimize elindeki altınların değerini altın olarak koruyarak bankamızda altın hesabına yatırma imkanı sunuyoruz” diyor.

Akbank da bu gruba ulaşmada özellikle ücret ve komisyonlarda maliyet avantajı verdiği için direkt bankacılık kanalları ile gitmeyi tercih ediyor. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, “Kişiye özel işlem menüleri, ürün seçimini kolaylaştıran karar destek uygulamaları, yapay zeka uygulamaları gibi birçok yeni teknolojik ürünümüz bankasızları sistemin içine çekecek” diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster