Ana SayfaRöportajlarHalkın gerçek sorunu pahalılık ---

Halkın gerçek sorunu pahalılık

6 / 8
Halkın gerçek sorunu pahalılık
07 Mart 2013 - 17:07 www.finansgundem.com

Türkiye ekonomisinde orta ve uzun vadede sıkıntı yaratcak unsurlar neler?

Ben Türkiye’nin rekabet gücünü yitirmekte olduğundan kaygı duyuyorum. Türkiye’deki üretim maliyetleri, başta enerji ve istihdam olmak üzere artı vergisel düzenlemeler olmak üzere birçok ülkeye kıyasla en rekabetçi ülkelerden değil..

İkincisi Türkiye’nin gelişmiş ülke olabilmek için, sosyal adaleti geliştirebilmek için daha çok yol katatmeye ihtiyacı var. Türkiye’nin sağlıklı büyümeye ihtiyacı çok. Bunlara bakıldığında, Türkiye’nin bunu gerçekleştirebilecek iç kaynaklarının yeterli olmayabileceği kaygısını giderek daha fazla taşıyorum.

Neden daha fazla taşıyorum: Bugün iftiharla diyoruz ki dünyanın en güçlü bankacılık sektörlerinde biri bizde, ekonomi eskiye oranla çok daha iyi makro ve mikro verilere sahip. Ülkemizde, nihayet yatırım yapılabilir ülke konumunun en düşüğüne ulaşabildi. G20’ye girebildik, ama hala ülkede eğitim ve hukuk alanlarında biz ilk 20’de olan bir ülke değiliz.
 

Neler yapılmalı?

Bizim ekonomide ne yaptığımızdan çok bilim ve akılda ne yaptığımız önemli. Bakın şu anda kullandığımız bütün elektronik aletler yabancı, basit de aletler, en azından otomobil gibi değil. Biz rekabet gücü sağlak açısından bir Kore olamayacağız kaygısını çok taşıyorum. Örneğin cam sektöründe çok ciddi bir oyuncuyuz. Muazzam cam yapıyoruz, ciddi fabrikalar, kapasiteler var ama temel teknolojiler hep dışardan...
Bir ülkenin sürdürülebilir ekonomisini artık bilim ve teknoloji tayin edecektir. Ekonominin bugün ne kadar güçlü olduğu önemli değil. Biz ilerde neler üretip neler satacağız. Besbelli ki enerji kaynaklarının yetersizliği nedeniyle sürekli bir enerji ithalatı yapacağız ve sürekli bir dış ticaret açığı vereceğiz. Ülke büyüdüğü sürece, hele de bu nüfusla sürekli bir dış ticaret açığı ile karşı karşıya kalacağzı. O zaman bunu nasıl kapatacağız.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster