Ana SayfaBankacılıkGaranti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji---

Garanti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji

8 / 8
Garanti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji
05 Şubat 2016 - 08:37 www.finansgundem.com

“SORUNLU KREDİLER VE FONLAMAYA DİKKAT!”

2016 DAHA İYİ OLACAK

Bu yıl, ekonomide büyüme daha iyi olacak. Cari açık konusunda da çok hızlı bir ilerleme var. Biz yıl sonunda bu oranın yüzde 4,9'dan yüzde 3,9'a geleceğini düşünüyoruz. Mali politikalarda gerek kamu borçları gerek bütçe yönetiminde sıkıntı olmayacak. Asgari ücretteki artış büyümeyi tetikleyecek, bunun gerek tüketime gerek sektörden borçlanmaya olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Bir de global volatilitenin geçen yılki kadar yüksek olmayacağını umut ediyoruz.

ENFLASYON ZORLAR

Bu yıl bizi makroekonomik anlamda enflasyon ve enflasyona bağlı faizler zorlayacak. Enflasyonu revize ederek yüzde 7,5'e çektiler. Ben tek haneli ancak daha yüksek olacağını düşünüyorum. Bu da sıkı para politikası, daha yüksek faiz ve bunun bankacılığa etkisi olarak fonlama maliyetlerinin yükselmesi anlamına geliyor.

AKTİF KALİTESİ ÖNEMLİ

Bir de aktif kalitesi önemli, sorunlu kredilerde trendin bozulmaması lazım. Bugün panik yapacak bir durumda değiliz. Ama sektörün sorunlu kredi oranı yumuşak bir artış trendinde. 2014 sonunda bu oran yüzde 2,7'ydi; 2015 sonu yüzde 3,1'e yükseldi. Bu, Avrupa ile kıyaslandığında çok iyi bir oran. Alarm zilleri çalmıyor ama dikkatli olmak lazım. Garanti Bankası olarak 2015 sonu itibarıyla oranımız 2,7.2016 sonunda bu oran yüzde 3'e çıkabilir.

YENİ GÖREVDE MOTİVE EDEN ETKENLER

BÜYÜME VE KÂR BEKLENTİSİ

Ben sektöre çok olumlu bakıyorum. 2015te, en zor yılda büyüme yüzde 2,5 olur diyorduk, yıl sonunda yüzde 3,5 büyüme olacak gibi görünüyor. 2016 yılı için ise yüzde 4 büyüme bekleniyor. Bu büyümenin tetikleyicisi de tüketim yani iç büyüme. Bu, umut veriyor, ikinci etken, sektörde kârlılıkta geldiğimiz noktayı en dip nokta olarak görüyorum. Burada büyüme potansiyeli var, kârlılık daha iyiye gidecek. Genel kredi karşılıklarıyla ilgili değişikliklerle 2016 yılında bir defaya mahsus kârlar daha iyi olur. Zaten bankacılığın olmadığı bir ekonomik büyüme düşünülemez.

SİSTEME YENİ GİRENLER

Üçüncü etken ise hala bankacılıkla tanışmamış kesimin potansiyeli var. Farklı araştırmalara göre Türkiye'de 10-15 milyon bankasız kesim bulunuyor. Her yıl sisteme 1 milyon kişi katılıyor. Zaten toplam hane halkı borcunun GSMH'ye oranı Türkiye'de yüzde 24'lerde, yüksek değil. Avrupa'da bu gösterge, yüzde 30-40 bandında gidiyor. Burada da daha gidecek yer var. (Elçin Cirik/Capital Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster