Ana SayfaBankacılıkGaranti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji---

Garanti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji

4 / 8
Garanti'nin yeni CEO'su Erbil'den 3 strateji
05 Şubat 2016 - 08:37 www.finansgundem.com

Bu durumda BDDK'nın son düzenlemesinin etkilerinin olumlu olacağı düşüncesindesiniz...

Evet, mart sonunda uygulamaya geçecek düzenleme risk ağırlıklarını değiştiriyor. Kredi karşılıklarındaki bu değişim, büyük bir adım. İlk başlarda olacağına hiç inanmıyordum. Böylece bireysel kredilere ayırdığımız sermaye oranı düşecek. 100 TL kredi için 200 TL sermaye karşılığı ayrılırken yeni düzenlemeyle bu rakam 75 TL'ye inecek. Sermaye yeterlilikleri, dolayısıyla kredi verme potansiyeli artacak. Ayrıca beyaz ve kahverengi eşya tarafında taksitler 12'ye çıkarıldı ve eğitimde sınır kalktı. Onların da ufak bir etkisini göreceğiz. Bireysel bankacılıkta kârlı olduğu takdirde her zaman iştahımız var. Birtakım kısıtlar vardı şimdi yeni düzenlemelerle bu konularda rahatlama olacak.

Tabii uzun zamandır düşüncede olan kişilere tek limit uygulaması var, şahsi olarak gelirlerine göre herkese bir kredi limiti belirlenecek. Bu düzenlemenin detayları henüz belli değil, düzenlemenin gelmesiyle neler olacağını göreceğiz. Limitler çok kısılırsa bu durum sektörü büyüme anlamında negatif etkiler. Uygulamaları görmemiz lazım.

Dengeli büyüme sonucu bankanın performansı nasıl olacak?

2016 yıl sonunda aktif büyüklükte yüzde 11-12, mevduatta yüzde 12-13 büyüme bekliyoruz. Kredilerde ise bu son düzenlemenin de etkisiyle yüzde 15-20 arası bir büyümemiz olur.

Sermaye yeterliliğimiz 2015 sonunda yüzde 15'in üzerinde. 2016 yıl sonunda solo bilançoda yüzde 14,5-15 sermaye kârlılığı yakalarız diye düşünüyorum.

Bu arada yabancı para kredilerine değinmedik, 2015'te belirsizlikler ve kurdaki volatilitenin beklenenin çok üstünde olması nedeniyle uzun vadeli yabancı para kredilerinde ciddi bir duraksama oldu. Uzun vadeli borçlanacak, yatırım yapacak şirketler planlarını erteledi. 2016 yılında burada biraz daha fazla hareket bekliyoruz.

Hangi bankacılık alanlarından daha fazla pay almak istiyorsunuz?

TL ve yabancı para kredilerle toplam kredi portföyümüzün üçte biri bireysel ve üçte ikisi kurumsal bankacılık tarafında. Biz zaten fırsat gördüğümüz alanda büyüyoruz. Geçen yıl bireysel bankacılıkta büyüme daha yavaş olmasına rağmen sektörden pazar payı aldık. Sektörde bireysel kredilerin her alanı konut, tüketici kredilerinde ve kredi kartı alacaklarında lideriz. Bu liderliği sürdürmek bizim için net bir hedef.

TL ticari krediler segmentinde daha iyi olmamız lazım, KOBİ ve ticari bankacılığı ilgilendiren kredilerde daha iyi pay almamız lazım. O da zor bir alan çünkü özellikle kamu bankaları rekabetinin en fazla olduğu alanlardan...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster