Ana SayfaBankacılıkBanka bilançolarında 7 veriye dikkat---

Banka bilançolarında 7 veriye dikkat

8 / 10
Banka bilançolarında 7 veriye dikkat
07 Ağustos 2019 - 11:18 www.finansgundem.com

5- NET FAİZ MARJINDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

1 YILDA GERİLEDİ

Bankaların en önemli gelir kalemlerinden biri net faiz marjı. Net faiz marjında son 1 yılda düşüş var. 2018 yılının mayıs ayında 4,6 olan bu makas, bu yıl yüzde 4,1’e geriledi. Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt, yüksek seyreden faizler nedeniyle net faiz marjının olumsuz etkilendiğini söylüyor. Burada düzelme için faizlerdeki düşüş trendinin sürmesi gerektiğini belirten Akkurt, “Bankalar faiz marjındaki kaybı, faiz dışı gelirlerle kapatmaya çalışıyor ve şu ana kadar başarılı gittiler” diyor. Global Kapital Group CEO’su Tunç Akyurt, önümüzdeki dönemde lokal ve makro ekonomilerin dalgalı bir seyir göstereceği varsayımıyla bu marjın daha da daralmasını bekliyor.

FAİZ İNDİRİMLERİNE DE BAĞLI

Sektörün diğer isimleri de aynı görüşte. TEB Yatırım Araştırma Müdürü Övünç Gürsoy, bu kalemde mevduat maliyeti kadar sektörün elinde bulunan ve yüzde 55'i enflasyona endeksli bono ve tahvillerin nasıl bir seyir izleyeceğinin çok önemli olduğu düşüncesinde. Gürsoy, mevduat faizlerinde şimdi oluşacak artı etkiye rağmen bu marjda yeniden yükselişe ancak 2020 yılı ilk çeyreğinde geçileceği beklentisinde.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, bu yıl swap maliyetlerine göre düzeltilmiş marjların 50- 60 baz puan düşmesini öngörüyor. Ancak, Şengönül, şu noktaya da özel dikkat çekiyor: “Kârlılık için çok önemli olan bu oranı, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri de etkiliyor. Merkez Bankası’nın her 100 baz puan indirimi, bankaların net faiz marjını yaklaşık 10 baz puan olumlu etki yapabiliyor. Bu anlamda piyasaları rahatsız etmeyecek boyutta yapılacak indirimlerin bankaların marjlarını olumlu etkileyebileceğini söyleyebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster