Ana SayfaBankacılıkBanka bilançolarında 7 veriye dikkat---

Banka bilançolarında 7 veriye dikkat

6 / 10
Banka bilançolarında 7 veriye dikkat
07 Ağustos 2019 - 11:18 www.finansgundem.com

3- GİDER/GELİRDE İYİLEŞME SÜRECEK

YÜZDE 10 TOPARLADI

Banka bilançolarında ilk olarak bakılan kalemlerden biri gider/gelir oranı. Çünkü bu kalem, oyuncuların maliyet etkinliği dolayısıyla kârlarını direkt etkiliyor. Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, artan rekabet ortamı ve zorlu piyasa koşullarında bankaların bu oranı artırmak için verimliliği yükseltmeye yoğun çaba sarf ettiği düşüncesinde. Gür, “Gider/gelir rasyosu, 2016 sonundaki yüzde 40’tan bugün yüzde 30’lara yaklaştı. Bu yılın sonunda, bu rasyoda 2018’e göre daha da iyileşme bekliyoruz" diyor. Bu kalemde sektörün dijitalleşme ve teknolojiden maksimum faydalanması nedeniyle yıl sonunda 1-2 puanlık daha toparlanma bekleniyor.

ÜCRET ARTIŞLARI SÜRMEZ

Tabii burada son bir yılda bankaların gelirde önemli payı olan ücret ve komisyonlarda önemli artışlara gitmesi de etkili oldu. Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, burada yıllık bazda yüzde 30’a varan artışlar olduğuna dikkat çekiyor.

Yalnız bu artış tablosu, Akkoyunlu’nun belirttiği gibi kredi hacminin yavaş gittiğini düşününce, sürdürebilir görünmüyor. Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Sevgi Onur, ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 29 artış beklerken, ticari zarar ve beklenen zarar karşılıklarında yüksek seyrin devam edeceğini öngörüyor. GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da “Bankalar kredilerdeki yavaşlamanın etkisini, gelirlerini artırabilmek adına ücret ve komisyonlarla kompanse etmeye çalışıyor. Fakat uzun vadede ana çözüm, işin doğası olduğu gibi yeniden kredi vermekte” diyor.

Gür, “Yılın ikinci yarısında, piyasalarda normalleşmenin hızlanmasıyla bankalar likiditede biraz daha gevşeme gösterecek. Yılsonun- da mevcut seviyelerin yüzde 140’larda olmasını bekliyoruz” diyor.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de benzer fikirde: “Sektörün likiditesi iyi durumda.

Bunu dışarıdan borç almada sorun olmamasından da görüyoruz. Kaldı ki sektör likiditesi fazla olduğundan dış borçlanmasını kendi isteğiyle kendi azaltıyor.” İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, kredi büyümesinin bugünkü gibi yavaş olduğu ortamda bankaların üzerinde kısa vadede bir likidite baskısı beklemiyor. Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt da likidite oranlarının bir yıllık süreçte paralel gideceğini düşünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster