Ana SayfaBankacılıkBanka bilançolarında 7 veriye dikkat---

Banka bilançolarında 7 veriye dikkat

10 / 10
Banka bilançolarında 7 veriye dikkat
07 Ağustos 2019 - 11:18 www.finansgundem.com

7- KÂRLILIKTA DURUM NASIL?

Sorunlu alacak ve ikinci grup kredilerdeki gelişmelerle oluşan aktif kalitesindeki erozyon, bankaların kredi iştahını olumsuz etkiliyor ve kârlılık rasyosunu eritiyor. Evren Bolgün, 2018 Mayıs sonunda 23,8 milyar TL olan sektör net kârının, bu yıl mayıs sonunda 19,7 milyar TL’ye gerilediğine dikkat çekiyor. Bu tablo, özsermaye kârlılığını da aşağı çekiyor. BDDK verilerine göre sektörün özkaynak getirisi aylık bazda 32 baz puan azalarak mayısta yüzde 11,1 oldu. Yine de uzmanlar tüm bu düşüşe rağmen, sektörün özsermaye kârlılığının hala gelişmiş ülke sistemlerinden çok daha iyi seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor. “Özellikle kredi kalemlerindeki büyüme hızının düşmesine paralel net faiz marjının azalması ve sorunlu alacak rasyosunun artması kârlılıkları olumsuz etkiledi” yorumunu yapan Global Kapital Group CEO’su Tunç Akyurt, bu yıl sonunda özsermaye kârlılığında geçen yıla göre yüzde 1 düşüş bekliyor. 

Bankacılar özsermaye kârlılıklarında baskının önümüzdeki iki yıl daha süreceği konusunda hemfikir. Bugünkü yüzde 11 seviyesinin yıl sonuna kadar korunacağı, ancak 2020 sonrası yüzde 15-16 sevi-yelerine dönülebileceği görüşündeler.

Ziya Akkurt. faiz indirimlerinin negatif trendi olumluya çevirebileceğini aktarıyor ve “Ama her ne olursa olsun, faiz marjları ve sorunlu krediler, özsermaye kârlılığım olumsuz etkiler” diyor. Sektörde ancak piyasaların durulması, fonlama maliyetlerinin normalize olmasıyla hedeflenen öz kaynak kârlılıklarına ulaşabilecek. (Elçin Cirik/Capital Türkiye Dergisi )

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster