Ana SayfaBankacılıkBanka bilançolarında 7 veriye dikkat---

Banka bilançolarında 7 veriye dikkat

9 / 10
Banka bilançolarında 7 veriye dikkat
07 Ağustos 2019 - 11:18 www.finansgundem.com

 6- ALARM YAPILANDIRILANLARDA

Banka bilançolarında en merak edilen, ikinci grup krediler kalemi. Sektörde 30 Haziran bilgisine göre toplam 466 milyar dolar kredi toplamı bulunuyor. TEB Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, ikinci grup kredilerin bu tutarın yüzde 11 ’i yani 50 milyar dolar civarında olduğunu açıklıyor ve bu ikinci grupta yeniden yapılandırılan kredilerin yüzde 35 payla toplam hacminin 18 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, bu artışın nedenini kur ataklarıyla bilançolarında geçici bozulma yaşayan kredili şirketler ve bankaların yakın izleme rakamının hesaplanmasında kullandıkları modellerdeki farklılıklar olarak açıklıyor. Üstünsalih, bu yıl yakın izlemede yer alan şirketlerde hızlı toparlanma gördükleri ve bu nedenle oranının artış hızının yavaşlayacağını öngörüyor.

Zaten esas nokta, bu ikinci gruptan sorunlu alacak kalemine ne kadar kayış olacağı. Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt da, “Finans çevreleri yapılandırılmış ve yakın takibe alınmış kredilerin akıbetinin ne olacağına bakıyor. Kredilere getirilen yeni uygulamalar çevresinde yakın dönemde bu rasyo çok fazla değişmeyebilir” diyor.

Övünç Gürsoy, bu noktada şunları söylüyor: “Yapılandırılmamış ikinci grup kredilerde enerji ve inşaat sektörü kredileri de var. Yeniden yapılandırılmamış taraftan sorunlu kredilere geçişler olması olasılığı asıl riski yaratıyor.” Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu “Yeniden yapılandırılanlar önümüzdeki 6 ay-1 yıla vadeleniyor ama 6 ay sonra ne olacak” diye soruyor.

Ekonomist Emre Alkin, banka bilançolarında yüzde 11 pay alan bu 2’nci grup kredilerin alarm verdiği uyarısında bulunuyor. Alkin, “İkinci gruba giren kredilerin yüzde 15 hatta 20’ye çıkma ihtimali var, böyle bakıldığında manzara hoş değil” diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster