Ana SayfaMakro Ekonomi29 sektörün cari karnesi---

29 sektörün cari karnesi

2 / 6
29 sektörün cari karnesi
04 Nisan 2018 - 12:06 www.finansgundem.com

YERLİ ÜRETİM SIKINTISI

Söz konusu sektörel cari açık olduğunda ithalata bağımlılık sektörler için en önemli sıkıntı.

Örneğin kimya sektöründe hammadde açısından ithalat bağımlılığı ciddi seviyelerde. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, üretimde kullanılan hammaddelerin yüzde 70’inin ithal edildiğini, yüzde 30’unun ise yerli üretimle karşılandığını söylüyor. 

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, Türkiye’de üretilemeyen sıcak hadde alüminyum ürünlerinin doğal olarak ithal edilmek durumunda olduğunu dile getiriyor. Türkiye’nin neden üretim yapmadığını da şöyle açıklıyor: 

“Bunun en büyük sebebi, boksitin alüminaya çevrilmesi işleminin yüksek enerji gerektirmesi. Dolayısıyla külçe üretiminin enerji maliyeti düşük coğrafyalarda yapılıyor olması.” Bazı sektörlerde ise ülke politikaları cari açık yaratılmasında önemli bir etken. Maden yönünden zengin bir ülke olmasına rağmen Türkiye’nin madencilikte yıllık 1 milyar 640 milyon dolarlık cari açık verme nedeni ise İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkam Aydın Dinçer’e göre yerli madenlerin üretim potansiyelini kullanmaması ve katma değerli ürün yaratma konusundaki eksiklikler. 

Plastik ambalajda Türkiye, dünyanın Çin’den sonraki en büyük ikinci petrokimya ürünleri ithalatçısı. Plastik hammaddelerinde yerli tek üretici Petkim’in ülke ihtiyacını karşılamaktan kapasite ve kalite olarak uzak olduğunu belirten Kileci Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necdet Kileci, bu nedenle plastik sektörünün sürekli cari açık verdiğini söylüyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster