Ana SayfaMakro Ekonomi29 sektörün cari karnesi---

29 sektörün cari karnesi

4 / 6
29 sektörün cari karnesi
04 Nisan 2018 - 12:06 www.finansgundem.com

İHRACATLA GELEN FARK

Türkiye’de cari fazla veren birçok sektör de yer alıyor. Hazır giyim, konfeksiyon, otomotiv, inşaat malzemeleri ve mobilya bu sektörler arasında en iyi performansa sahip olanlar. Geçtiğimiz yıl hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 14 milyar 781 milyon dolarlık cari fazla verdi. Otomotiv sektörü 6,5 milyar dolar, inşaat malzemeleri sektörü de yılın ilk 10 ayında 5,9 milyar dolarlık fazlayla ekonomiye katkıda bulundu. 

Peki bu sektörler bunu nasıl başarıyor? İç pazarda yatırım ve büyüme sıkıntısı yaşamayan, girdi maliyetlerinde enerji ve ithal bağımlılığı kritik seviyeye ulaşmayan, dünya ile rekabet edebilen ve yurt dışı pazarlarını sürekli büyüten sektörler cari fazla vermeyi başarıyor. 

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, sektörün fabrikasyon üretime geçerek dünyayla rekabet edebilecek üretim tesislerine ulaştığını belirtiyor. Son 10 yılda 7 kata yakın büyüme kaydettiklerini hatırlatan Öztaşkın, “Mobilya 193 ülkeye kendi markasıyla ürün ihraç eden ve ihracatını ithalatın 4 katma çıkartan bir güç oldu” diyor. 

Kileci Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necdet Kileci, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün hem istihdam oluşturma imkanları hem pamuk hammaddesinin yüzde 100 yerli olması nedeniyle doğrudan dış ticaret fazlası verdiğini söylüyor. Ambalaj sektörü de 180’den fazla ülkeye ihracat yaparak ve sürekli yeni pazarlar kazanarak cari fazla veriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster