BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaZeka ile para kazanma ilişkisi----

Zeka ile para kazanma ilişkisi

Zeka ile para kazanma ilişkisi
18 Şubat 2023 - 09:37 www.finansgundem.com

Birinin ne kadar zeki olması daha fazla para kazanacağı anlamına gelmiyor. Aksine en zirvedeki yöneticiler ve patronlar daha kendilerinden daha zeki insanları yönetiyor

FİNANSGUNDEM.COM

European Sociological Review'da yayınlanan araştırma, belirtil kategorilerde genel zekanın üzerindekiler daha yüksek ücret alıyor. Ancak yukarı doğru çıktıkça yani en zirvedeki yüzde 1’lik bölümde IQ seviyesinin gelirle bir orantısı bulunmuyor. Aksine yüksek maaş alan üst düzey yöneticilerin altında daha zeki çalışanlar bulunuyor.

Linköping Üniversitesi'nde analitik sosyoloji kıdemli doçenti Marc Keuschnigg liderliğindeki çalışmanın yazarları, "Üst düzey işlerde fahiş maaşlar kazananların, yarı maaş alanlardan daha zeki değiller" diye yazdı.

Yazarlar araştırmada şu noktaya dikkat çekiyor: “Üst düzey yöneticiliğe ya da patronluğa giden yolun yetenekten çok aile kaynaklarından veya şanstan kaynaklanmaktadır."

Çalışma, 18 veya 19 yaşlarındaki 59.387 İsveç doğumlu erkeğin bilişsel yeteneklerini ve 35 ila 45 yaşları arasındaki 11 yıllık bir süre boyunca kazançlarını analiz etti. Anket, standartlaştırılmış bir zeka testine dayanıyordu ve sözel anlama, teknik anlama, uzamsal farkındalık ve mantık testlerini içeriyordu.

Araştırma, çalışanların yüksek maaşlı işlere girmesine yardımcı olabilecek motivasyon seviyeleri veya üstün sosyal beceriler gibi bilişsel olmayan yetenekleri hesaba katmıyor. Çalışmanın yazarları, çalışmalarının diğer sınırlamalarını da kabul ediyor. Örneğin; daha zeki insanlar, daha ilginç veya ödüllendirici bir rol yerine her zaman en yüksek maaşlı işi seçmeyebilirler.

Ancak Keuschnigg, zeka ile maaş arasındaki yüksek düzeyde korelasyon eksikliğini, toplumun en zenginleri ile geri kalanı arasında artan gelir eşitsizliğinin bir uyarı işareti olarak görüyor. Araştırmada İsveç'in gelir ölçeğinde görece küçük bir boşluğu olduğu için, "Singapur veya ABD gibi yerlerde bunu daha da fazla görebileceğimizi varsayabiliriz" deniliyor.

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

 

Yatırımda kişiliğinizle uyumlu stratejiler kazandırıyor

 

Yaşlılar dolandırıcılara 3 milyar dolar kaptırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)