BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Yüksek enflasyon, ekonomiyi resesyona sürükleyebilir"----

"Yüksek enflasyon, ekonomiyi resesyona sürükleyebilir"

Yüksek enflasyon, ekonomiyi resesyona sürükleyebilir
07 Aralık 2022 - 16:21 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyonun ABD ekonomisini resesyona sokacağını söyleyen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, bunda Amerikalıların tasarruflarının aşınmasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ABD ekonomisini zor durumda bırakıyor. Tüketicilerin tasarruflarını aşındıran enflasyon, ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına neden oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin resesyona gireceği konusundaki kararlı tutumunu sürdürüyor. Dimon, resesyonun Amerikalı tüketiciler başta olmak üzere birçok kesime büyük zararlar verdiğini söylüyor ve resesyonun şiddetli olacağının altını çiziyor.

Tasarruflar aşınıyor

FOX Business’tan Megan Henney’nin haberine göre, Jamie Dimon, enflasyonun ABD'yi gelecek yıl resesyona sürükleyebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor. “Bu bir kasırga olabilir” diyen JPMorgan CEO'su, enflasyonun Amerikalıların tasarruflarını 'aşındırdığını’ ve bunun da muhtemelen ekonomide belirgin bir düşüşe neden olacağını söylüyor.

Dimon inatçı yüksek enflasyonun, tüketici harcamalarının soğumasına neden olması nedeniyle gelecek yıl ABD'de bir ekonomik durgunluğu tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Dimon, işletmelerin hala iyi durumda olduğunu ve hanelerin pandemi yardım programlarından 1,5 trilyon dolarlık fazla tasarruf biriktirmesiyle tüketici harcamalarının güçlü olmaya devam ettiğini ancak bunun uzun sürmeyebileceğini belirtiyor.

Dimon, “Enflasyon her şeyi aşındırıyor ve 1,5 trilyon dolar, gelecek yılın ortasında tükenecek. Gelecek perspektifinizi orta vadeye endekslediğinizde, bu gelişmelerin ekonomiyi kolaylıkla raydan çıkarabileceğini ve insanların endişe duyduğu o şiddetli durgunluğa neden olabileceğini görebiliyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

Dimon, enflasyonist baskılar, şahin bir Fed ve Ukrayna'daki savaşla ilgili endişeleri öne sürerek ilk olarak Mayıs ayı başlarında ekonominin durumuna ilişkin alarm vermişti. Dimon, Haziran ayında ise, ABD'nin Fed'in niceliksel sıkılaştırması ve on yıllardır yaşanan ilk Avrupa savaşının bir sonucu olarak bir ‘ekonomik kasırga’ya doğru gidildiğini söyleyerek bu uyarılarını artırmıştı.

Küresel kargaşa dönemi

ABD’de ekonomik görünüm, Fed'in 1980'lerden bu yana yürüttüğü en agresif faiz artırım kampanyasının bir sonucu olarak daha da bulanıklaştı. Fed, hala son 40 yılın en yüksek seviyesinde seyreden tüketici fiyatlarını yüzde 2'ye geri döndürmeye çalışırken, on yıllardır en hızlı parasal sıkılaştırma yollarından da birine girdi.

Dimon, politika yapıcıların nihayetinde faiz oranlarını gelecek yıl yüzde 5'e kadar yükseltebileceğini ve bunun bile enflasyonu bir an önce dindirmeye ‘yeterli gelmeyebileceğini’ söylüyor. Dimon, “Küresel anlamda dünyada uzun süredir böyle bir kargaşa görmediğimizi düşünüyorum” diyor.

Ancak Dimon, ABD'nin gelecek yıl bir resesyona girip girmeyeceğinin ya da bunun hafif mi yoksa ciddi bir gerileme mi olacağının hala belirsiz olduğunu belirtiyor. Dimon, “Bir kasırgadan bahsettiğimde, bu kasırgayı, bulutların hafifletebileceğini söylemiştim. Bir kasırga olabilir. Bunu bilmiyoruz. Bir risk yöneticisi olarak her ikisine de hazırlanıyorum ama hangisinin olacağını tahmin edemiyorum” şeklinde konuşuyor.

Dimon, son aylarda ekonomiyle ilgili görüşleri karamsarlaşan, sayısı giderek artan etkili Wall Street yöneticileri arasında yer alıyor. Goldman Sachs CEO'su David Solomon, Tesla CEO'su ve Twitter’ın patronu Elon Musk, Alphabet CEO'su Sundar Pichai ve eski Amazon CEO'su Jeff Bezos da gelecek yıl içinde bir resesyon olasılığına ilişkin endişelerini dile getiren isimlerden diğerleri olarak öne çıkıyor.

Goldman Sach CEO’su: Resesyon ihtimali yakın

 

Borsalar resesyon öncesinde değil, resesyon esnasında düşüyor

 

Resesyon şiddetli olmayacak

 

'Yüksek faizler daha derin ve uzun süreli resesyona yol açabilir'

 

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)