BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon ABD ekonomisini teğet geçecek----

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek
02 Aralık 2022 - 17:47 www.finansgundem.com

ABD’de enflasyon yavaşlama belirtileri gösteriyor, tüketiciler harcamaya devam ediyor ve işe alımlar yavaşlıyor ama sona ermiyor. Bu veriler, ABD ekonomisinin resesyona girmeyeceğini gösteriyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyona gireceğine dair ortak bir kanaat uzun süredir dillendiriliyor. Hatta bazı ekonomistler ve borsa uzmanlar resesyonun çok şiddetli olabileceğini ve uzun yıllara yayılabileceğini ifade ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, resesyona dair genel kanaate rağmen yine de bazı uzmanlar ABD ekonomisinin resesyondan kıl payı kurtulabileceğini söylüyor. Bu kişiler arasında ise Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi geliyor.

Ekonomi, resesyondan kıl payı kurtulacak

CNN Business’tan Matt Egan’ın haberine göre, Mark Zandi, ABD ekonomisinin resesyondan kıl payı kurtulacağını söylüyor.

Enflasyon soğuyor. Tüketiciler harcamaya devam ediyor. Ve işe alımlar yavaşlıyor ama sona ermiyor. Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, bu veriler ışığında ABD ekonomisinin resesyondan kıl payı kurtulacağından giderek daha fazla emin olduğunu ifade ediyor.

Zandi, “Bir mücadele olacak ve bu mücadele rahatsız edici de olabilir. Ama sanırım iğneye iplik geçireceğiz” diyerek, ABD ekonomisinin kıl payı da olsa resesyondan kurtulabileceğine inandığını belirtiyor.

Tahminleri Beyaz Saray tarafından sık sık alıntılanan Zandi, yaygın resesyon korkularına rağmen ekonominin uçurumdan düşmediğini gösteren son ekonomi ve piyasa göstergelerine işaret ediyor. Zandi, “Son birkaç ayki veriler düşündüğümden daha iyi. Finansal piyasa göstergelerinin hiçbiri önümüzde bir durgunluk olduğunu göstermiyor” şeklinde konuşuyor.

Perşembe günü açıklanan yeni rakamlar, Fed'in tarafından ölçülen enflasyonun Ekim ayında hafiflediğini gösteriyor. Bu, ABD Merkez Bankası’nın bu aydan itibaren faiz artırımlarının hızını yavaşlatabileceği umutlarını artırıyor.

ABD ekonomisi de üçüncü çeyrekte başlangıçta tahmin edilenden daha hızlı büyüyerek iki çeyrektir süren daralmadan çıktığını ve toparlanma evresine girdiğini gösteriyor.

Öte yandan, enflasyondan bıkmış olan tüketiciler için olumlu bir gelişme olarak, doğalgaz ve benzin fiyatları da düşüyor. Ulusal ortalama şu an için Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği zamanki seviyesinin altında ve Haziran'daki rekor seviyeden keskin bir şekilde düşmüş durumda. Zandi, “En kötü senaryom hala resesyon değil. Bu değişmedi. Ancak birkaç ay öncesine göre kendime daha çok güveniyorum. Enflasyon ılımlı. Petrol fiyatları yatay seyrediyor. İşten çıkarmalar normalleşiyor” diyor.

İmalat tökezliyor, işten çıkarmalar artıyor

Piyasalarda hala ileride neler olacağına dair büyük bir belirsizlik hakim ve olası bir gerileme hakkında endişelenmek için birçok neden bulunuyor; buna Fed'in on yıllardır yaptığı en agresif faiz artışları da dahil ediliyor.

AMC Networks, DoorDash ve kripto borsası Kraken dahil olmak üzere çok sayıda büyük şirket, son günlerde 1.000'den fazla kişinin işten çıkarılacağını duyurdu. Bu, Amazon, Twitter ve Facebook'un sahibi Meta'daki büyük işten çıkarmalar da dahil olmak üzere teknoloji sektöründe on binlerce işi ortadan kaldıran toplu işten çıkarmaların zirvesi anlamına geliyor.

Fabrikalar da önemli bir baskı altına giriyor. Tedarik Yönetimi Enstitüsü tarafından yayınlanan anket, imalat faaliyetinin Mayıs 2020'den bu yana ilk kez Kasım ayında daraldığını ortaya koyuyor.

'Hafif' bir resesyon hala yüksek bir risk

Bazı iş dünyası liderleri, olası bir gerilemenin hâlâ ihtimal dahilinde olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bank of America CEO'su Brian Moynihan, ekonominin muhtemelen gelecek yıl bir durgunluğa gireceğini ancak bunun ‘ılımlı’ bir durgunluk olacağından umutlu olduğunu belirtiyor.

S&P Global Ratings, yayınladığı raporda, takip ettiği dokuz önde gelen ekonomik göstergeden yalnızca birinin Ekim ayı boyunca pozitif bölgede olduğunu söylüyor. S&P, ABD ekonomisinin 1969-1970 gerilemesiyle uyumlu ‘ılımlı bir durgunluk' beklemesine rağmen, gelecek yıl resesyona girmesini beklediğini yineliyor. S&P, ABD GSYİH'sının sadece yüzde 0,8 oranında düşeceğini tahmin ediyor.

Zandi, tüm bu durgunluk korkularının herkesi riskli davranışlardan caydırarak, işletmeleri ellerinde nakit bulundurmaya zorlayacağını ve Washington'daki yetkilileri ihtiyatlı kararlar almaya ikna ederek ekonominin avantajına dönüştürebileceğini düşündüğünü söylüyor. Zandi, “Herkes yüksek alarmda ve çok dikkatli. Bir durgunluk konusunda bu kadar gergin olmamız, bir şeylerin ters gitme olasılığını azaltıyor” diyor.

Moody's, ABD ekonomisi için resesyon tarihini açıkladı

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Deutsche Bank ve Goldman'dan ABD için resesyon tahmini

 

11 ünlü ekonomistten resesyon uyarısı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)