BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon şiddetli olmayacak----

Resesyon şiddetli olmayacak

Resesyon şiddetli olmayacak
05 Aralık 2022 - 17:27 www.finansgundem.com

Bank of America, ABD’de gerçekleşmesi beklenen olası bir resesyonun sanıldığı kadar şiddetli olmayacağını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonu dizginlemek için rekor faiz artırımlarına giden Amerikan Merkez Bankası (Fed), her ne kadar yumuşak bir iniş hedefinde olduğunu söylese de, ABD ekonomisinin resesyona gireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle son açıklanan istihdam raporu, bazı büyük bankaları resesyon öngörülerini revize etmeye iterken, bazı bankaların ise tahminlerini güçlendiriyor. Bu bankalar arasında Bank of America başı çekiyor.

İşsizlik olmadan resesyon söz konusu olamaz

Fortune’dan Nicholas Gordon’ınn haberine göre, Bank of America CEO'su Brian Moynihan, en son açıklanan istihdam raporunun ABD ekonomisinde ‘hafif’ bir gerileme öngörüsünü desteklediğini söylüyor ve ekliyor: “İşsizlik olmadan resesyona girmeniz nasıl mümkün olabilir?”

Bank of America CEO'su Brian Moynihan, ABD'de yaşanacak olası resesyonun insanların korktuğu kadar kötü olmayacağına dair önceki tahminlerine bağlı kalıyor. Moynihan, “İşsizliğin olmadığı bir durgunluk söz konusu olamaz” diyor.

Moynihan, ABD'de yeni açıklanan ve 263 bin yeni istihdam yaratıldığını açık eden yeni istihdam raporuna atıfta bulunarak ABD ekonomisinin 2023 yılının ilk üç çeyreğinde ‘sadece yüzde 1’ küçülmesini ve ardından pozitif büyümeye dönmesini beklediğini söylüyor. Moynihan, “Bu daha hafif bir durgunluk anlamına geliyor" şeklinde konuşuyor.

Kötümser tahminler

Moynihan, ABD ekonomisi konusunda diğer uzmanlardan daha iyimser bir konumda bulunuyor. Bank of America CEO'su, ‘kasırga sezonu artık kapandı’ diyerek JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'un ABD ekonomisinin bir ‘kasırga’ ile karşı karşıya olduğuna dair Haziran ayındaki bir yorumuna atıfta bulunuyor.

Haziran ayında, Bank of America CEO’su Moynihan, ABD'nin 2022'nin sonunda hafif bir durgunluk görebileceğini tahmin etmişti. Ancak Eylül ayındaki güçlü tüketici harcamaları, Bank of America'nın araştırma ekibinin durgunluk tahminlerini 2023'e taşımasına yol açtı. Moynihan'ın ABD'nin ekonomik geleceğine ilişkin daha iyimser yaklaşımı, diğer korkutucu tahminlerle keskin bir tezat oluşturuyor.

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian, Financial Times için yazdığı yazıda, bankaların ‘kısa ve sığ’ bir durgunluk öngördüklerini söylemiş ve geçen yılki talihsiz enflasyon çağrısında yer alan analitik ve davranışsal tuzakların tekrarı riskiyle karşı karşıya kaldıklarından endişe duyduğunu söylemişti.

Financial Times'ın Haziran ayında yaptığı bir anket de, ABD'li ekonomistlerin üçte ikisinin 2023 yılında ABD ekonomisini bir durgunluğun vuracağına inandığını bildiriyor. Conference Board'un Ekim ayında yaptığı bir anket ise, şirket liderlerinin yüzde 98'inin önümüzdeki 12-18 ay içinde resesyona hazırlandığını ve CEO'ların endişeli olduğunu kaydediyor.

Tüm bu anketlere ve karşı görüşlere rağmen Moynihan, ABD'nin Fed faiz oranı artışları sırasındaki güçlü performansına işaret ederek daha iyimser görüşünü savunmayı sürdürüyor. Moynihan, “Fed Faiz oranlarını artırmaya başladığında, ekonomide ani bir sıçrama olacağına dair bir inanç vardı ancak bu gerçekleşmedi” diyor.

Yalpalamalar, ekonomiyi sürdürülebilir kılıyor

Beklenenden daha iyi gelen ekonomik veriler sayesinde diğer bankalar da ABD'de resesyon olasılığını yeniden değerlendiriyor. Hem Goldman Sachs hem de Morgan Stanley, Kasım ayında ABD'nin bir durgunluktan kıl payı kurtulabileceğini dile getiriyor.

Bank of America CEO'su, zayıflayan konut piyasası ve yavaşlayan tüketici harcamaları gibi bazı olumsuz göstergelere işaret ediyor. Ancak Moynihan, yalpalamaların ABD ekonomisinin daha sürdürülebilir hale geldiğini kanıtladığını söylüyor.

İşsizlik 5,5’e çıkacak

Moynihan, özellikle azalan iş fırsatlarının bireysel iş arayanlar için iyi olmadığını, ancak aslında bunların, ekonominin daha normal bir hızda büyüyebileceği bir duruma gelmeye başlaması açısından ekonomi için iyi işaretler olduğunu ifade ediyor.

Bank of America ekonomistleri, geçen hafta yayınlanan bir araştırma notuna göre işsizliğin gelecek yıl yüzde 5,5'e çıkacağını tahmin ediyor. Moynihan, insanların işlerini kaybetmesinin üzerinde düşünülmesi gereken korkunç bir olay olduğunu ancak ABD'nin bu işsizlik oranını daha önce deneyimlediğini söylüyor. Kovid-19 salgınından önce, ABD en son Mayıs 2015'te yüzde 5,5'lik bir işsizlik oranı kaydetmişti. Moynihan, “O zamanlar kendimizi kötü hissetmiyorduk” diyor.

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Deutsche Bank ve Goldman'dan ABD için resesyon tahmini

 

FED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde

 

Fed üyelerinden faiz mesajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)