BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWells Fargo karanlık geçmişinden kaçamıyor----

Wells Fargo karanlık geçmişinden kaçamıyor

Wells Fargo karanlık geçmişinden kaçamıyor
18 Ocak 2021 - 16:42 www.finansgundem.com

Wells Fargo geçmişteki dolandırıcılık skandalından kurtulamıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dört yıldan fazla süre önce, Wells Fargo’nun sahte hesap skandalının ortaya çıkmasının ardından, banka cuma günü, müşteri iadelerinden kaynaklanan, 321 milyon dolarlık çeyrek zararı bildirdi. Bunun sonucunda Wells Fargo’nun 2020 yılı için toplam müşteri “iyileştirmesi” maliyeti, 2,2 milyar dolara ulaştı.

Wells Fargo’dan yapılan açıklamada, bildirilen son zararın nedeninin hangi skandal olduğu söylenmezken, banka yöneticileri daha önce varlığı hakkında üstü kapalı açıklamalarda bulunmuştu. Bunun yerine banka, müşterilere iade edilen paranın, “öncelikli olarak geçmişteki olaylarla ilgili” olduğunu söyledi.

Bu sebepler arasında, Wells Fargo’nun milyonlarca sahte hesabı, müşterileri ihtiyaç olmayan otomobil sigortası ödemelerine zorlaması ya da gerekli olmayan mortgage ücretleri talep etmesi olabilir. Bankanın bildirdiği kayıplar, Wells Fargo’nun halen ABD Merkez Bankası’nın (FED) “kapsamlı müşteri suistimali” açıklamasıyla kınadığı olayların gölgesinde kaldığını gösteriyor.

CNN’in haberine göre, Wells Fargo’nun 2016 sonbaharından bu yana dördüncü CEO’su Charlie Scharf da zararı doğruladı. Scharf, “sonuçlarımız eşi benzeri görülmemiş faaliyet ortamından etkilenmeye devam etti ve geçmişimizde kalan önemli konuları geride bırakmak için gerekli işlemler de etkili oldu” dedi.

Wells Fargo devalarda, skandallar konusunda yeni bir sayfa açtığını söyledi. Temmuz ayında, bankanın eski Finans ve Mali İşler Müdürü John Shrewsberry, müşteri geri ödemeleri konusunda “en kötüsünün” geride kaldığını söyledi. Ancak hemen ardından Banka üçüncü çeyrekte, müşteri iadeleri nedeniyle 961 milyon dolar zarar açıkladı.

Ekim ayında, Shrewsberry önceki tahmininin “yanlış” olduğunu kabul ederek, bankanın “bu konuları kapatmak için gereken her şeye hazır olduğunu” söyledi. Ancak Shrewsberry’nin bu açıklaması da yanlış çıktı.

Wells Fargo’nun yeni Finans ve Mali İşler Müdürü Mike Santomassimo, cuma günü yaptığı açıklamada, sürecin bazı noktalarda, “birçok yıl” geri gitmeyi gerektirmesi nedeniyle uzadığını söyledi. Santomassimo, farklı platformların ve sistemlerin bazılarının ise zaman içinde değişerek durumu daha da zor hale getirdiğini ifade etti.

Wells Fargo’nun üst düzey yöneticileri, görevleri esnasında sergiledikleri davranışlar nedeniyle düzenleyicilerden ceza almaya devam ediyor. ABD Para Birimi Denetleyici Ofisi (OCC) cuma günü bankanın eski hukuk müşaviri James Strother’e 3,5 milyon dolar ceza verdi. OCC Strother’in Wells Fargo’daki eylemlerini “sistematik satış pratikleri suistimali” olarak tanımladı.

Kurumdan geçtiğimiz yıl Strother’a 5 milyon dolarlık bir ceza verileceğini söylemişti. Ancak varılan anlaşma neticesinde, Strother Wells Fargo’ya yönelik diğer potansiyel OCC soruşturmalarında işbirliği sözü verdiği için, ceza indirimi aldı.

Yüzlerce şube kapanıyor

Rakiplerinin aksine, Wells Fargo düşük faiz oranlarını, daha fazla kredi vererek ya da daha az harcama yaparak aşamaz. Bunun nedeni Wells Fargo’nun ABD Merkez Bankası’nın (FED) üç yıl önce yürürlüğe soktuğu, eşi benzeri görülmemiş bir varlık sınırına tabi olması. Bu yaptırımlar Wells Fargo’nun kredi verme kabiliyetini kısıtlıyor ve uyum sorunlarını çözmesi için daha fazla harcama yapmasını gerekli kılıyor.

Wells Fargo’dan yapılan açıklamada ortalama kredilerin bir önceki yıla göre %6 düşüş göstererek 900 milyar dolara düştüğü görüldü. Bu rakamın içerisinde, işletmelere verilen kredilerde de %16 oranındaki sert düşüş de yer alıyor.

İlk üç çeyrekte batık kredi riskine karşı 14 milyar dolar ayırdıktan sonra, Wells Fargo artık nakit stoklamıyor. Banka 2020’nin son üç ayında, ABD ekonomisi için düzelen ekonomik görünümün altını çizerek, rezerv seviyelerini mütevazı bir şekilde düşürdü.

Banka aynı zamanda, maliyetleri kısma konusunda Wall Street’in de baskısı altında ve 2021 yılında yeni bir 1,5 milyar dolarlık maliyet kısıntısı hedefliyor. Bu hedefin içinde işten çıkarmalar da yer alacak.

Gelecek üç ila dört yılda, Wells Fargo maliyetlerini 8 milyar dolar düşürmeyi hedefliyor. Banka geçtiğimiz yıl 329 şubesini kapattı ve 2021 yılında 250 şubesini daha kapatmayı hedefliyor.

İngiltere’nin Brexit’ten fayda görmesi uzun yıllar alacak

 

Küresel kredi piyasalarında tehlikeli denge

 

Londra finans sektöründe iş kalmadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)