BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriVisa’nın 5,3 milyar dolarlık şirket alımına tekelleşme itirazı----

Visa’nın 5,3 milyar dolarlık şirket alımına tekelleşme itirazı

Visa’nın 5,3 milyar dolarlık şirket alımına tekelleşme itirazı
06 Kasım 2020 - 17:44 www.finansgundem.com

ABD Adalet Bakanlığı, Visa’nın Plaid’i 5,3 milyar dolara satın almasına itiraz etti. Ödeme şirketinin gelecekteki rakibini satın alarak tekelleşme faaliyeti gösterdiği iddia edildi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Adalet Bakanlığı, Visa’nın fintek grubu Plaid’i 5,3 milyar dolara satın almasına karşı çıkmak için harekete geçti. Anlaşmanın, ticaretle uğraşan kişileri, büyük kredi kartı şirketlerine karşı “inovatif bir alternatiften” yoksun bırakacağı ve ödeme pazarına giren yeni şirketleri engelleyeceği iddia edildi. Adalet Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Visa’nın Plaid’i satın alma planlarına karşı bir anti tröst davası açtığını açıkladı. Plaid, müşterilerine çeşitli finansal hesapları bir ara getirme imkanı tanıyan bir platform. 

Adalet Bakanlığı, Plaid’in “bankalarla ilişki kuran ve Visa’yla rekabet edecek bir ödeme ağı” kurmayı planladığını söyledi. Aynı zamanda fintek şirketinin, var olan bağlantılarını “ödeme pazarına girerek Visa’nın tekelini sonlandırma” amacıyla kullanmak için “benzersiz bir pozisyona” sahip olduğunu ifade etti.

Açıklamanın devamında, ABD Adalet Bakanlığı Anti Tröst Birimi Başsavcı Yardımcısı Makan Delrahim, “eğer devam etmesine izin verilirse, bu satın alım Amerikan ticaret erkanını ve tüketicileri, Visa’ya karşı bu inovatif alternatiften yoksun bırakacak ve gelecekteki yatırımcılar için pazara giriş bariyerlerini yükseltecek” dedi. Delrahim, ABD’deki online banka kartı transferlerinin %70’ini kapsadığını söylediği Visa’nın, giderek daha fazla dijital ortamda işlem yapmaya başlayan Amerikan tüketicilerinden ve şirket sahiplerinden “milyarlar elde eden” bir “tekelci online ödeme hizmeti” olduğunu söyledi.

Visa’dan bir sözcü, Plaid’in kendi ödeme ağını kurma planlarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Ancak Visa’nın, “Adalet Bakanlığı’nın görüşüne şiddetle karşı çıktığını” söyledi. 

Adalet Bakanlığı’nın “Visa’nın Plaid’i satın almasını engelleme çabasının hukuki olarak hatalı ve gerçeklerle çelişkili” olduğunu ifade etti. ABD Adalet Bakanlığı iddialarının kanıtı olarak, 2019 yılından Visa’nın dosyalarını göstererek, dosyalarda bir yöneticinin Plaid’i mevcut kabiliyetleri henüz “buzdağının görünen kısmı” halinde olan bir “volkan” olarak tanımladığını ifade etti. Bu yönetici, kanıt olarak gösterilen dosyaya göre, “buzdağının altında kalan kısım, devasa bir fırsat ve Visa için bir tehdit” dedi.

Financial Times’ın haberine göre, bu ifadelerden birkaç ay sonra, ABD Adalet Bakanlığı, Visa’nın Baş Finans Uzmanı’nın Plaid’in satın alımının, “Visa’nın ABD’deki banka kartı birimini korumak için bir sigorta niteliğinde” olduğunu ifade ettiğini söyledi. Dava dosyası aynı zamanda Visa’nın üst düzey yönetiminin kart grubunun yöneticilerine, Plaid’in bir rakip tarafından satın alınması halinde, 2024 yılında, “300 ila 500 milyon dolar arasında bir risk” bulunduğu uyarısını yaptı. Yönetim “Visa ABD’deki kart biriminin varlığının tehdit altında olduğunu gördü” ifadesini kullandı.

Visa’dan yapılan açıklamada, “bu hamle, Plaid’in yaptığı işin ve Visa’nın faaliyet gösterdiği yüksek seviyede rekabetçi olan ödeme pazarının anlaşılmadığını gözler önüne serdi” dendi. Açıklamanın devamında, “Adalet Bakanlığı’na açıkladığımız gibi, Plaid bir ödeme şirketi değil. Visa birçok şirket tarafından rekabetle karşılaşıyor ancak Plaid bunlardan biri değil” ifadeleri kullanıldı.

Şirketin açıklamasında, “Visa ve Plaid’in bir araya gelmesi, finans hizmetleri alanında daha geniş bir yelpazeye ulaşmak isteyen tüketicilere önemli faydalar sağlıyor ve Visa bu anlaşmanın başarıyla gerçekleşmesi için çalışmaya devam edecek” dendi. Plaid, Visa’nın diğer start-up’lara yaptığı yatırımlar arasında, en büyük fintek hamlesi. 2017 yılında Visa, İsveç’in ödeme sağlama şirketi Klarna’yı desteklemişti. Şirket daha sonra Avrupa’nın en yüksek değere sahip fintek şirketi oldu.

Avrupa bankaları pandeminin sonunu erken kutluyor

 

Uzmanlar Biden seçilirse dolar için endişeli

 

Demokrat Biden, Pennsylvania oy sayımında öne geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)