BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriVisa’dan sonra MasterCard da geri adım attı----

Visa’dan sonra MasterCard da geri adım attı

Visa’dan sonra MasterCard da geri adım attı
27 Ocak 2022 - 09:30 www.finansgundem.com

Yüksek komisyonlar nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde tepki toplayan ödeme sistemleri MasterCard ve Visa geri adım atmaya başladı

Batı’nın sert yaptırımlarına maruz kalan Rusya kendi ödeme sistemini oluşturduktan sonra hem dolara olan bağımlılığı hem de ABD’li şirketlerle olan ilişkisini koparmaya hazırlanıyor. Bu durumun farkında olan Visa ve MasterCard komisyon oranlarını hızla aşağı çekiyor.

Uluslararası ödeme sistemi Mastercard, Visa’nın ardından Rusya’nın en büyük çevrimiçi alışveriş platformlarında kredi kartı komisyonlarını düşüreceğini açıkladı.Benzer bir kararı daha önce Visa ödeme sistemi alırken, Mastercard’ın düşük komisyonlu güncellenmiş tarifeleri, Visa’nın 1 Şubat 2022 itibariyle sunacağı indirimden bir gün önce yürürlüğe girecek.

Yeni tarifeye göre MasterCard üzerinden yapılan alışveriş ödemelerinde bankalararası komisyon tutarı online satış hacmine bağlı olarak ürün değerinin yüzde 1,28’i veya yüzde 1,48’i olarak belirlendi.

Buna karşılık, Visa ise yüzde 1,2 ile yüzde 1,5 arasında değişen bir tercihli komisyon ücreti belirlerken, ödemenin kredi kartı ya da Apple Pay, Samsung Pay ve benzeri sistemlerle yapılmasının komisyon boyutunu etkileyeceğini vurguladı.

Daha önceki komisyon oranları yüzde 2 olarak bilinen Visa ve Mastercard, Ulusal kredi kartı MİR ile birlikte Merkez Bankası’nın sunduğu SBP, Sberbank’ın sunduğu SberPay ve VTB Bank’ın ödeme sistemlerinin yarattığı rekabet koşullarında komisyon ücretlerini düşürmek zorunda kaldı.

TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR

2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.

Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.

Visa ve Mastercard'a rakip mi geliyor?

 

Amazon, Visa ödemelerini yasaklama planını rafa kaldırdı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)