BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisVergi kaçırana da teşhir geliyor----

Vergi kaçırana da teşhir geliyor

Vergi kaçırana da teşhir geliyor
03 Mart 2013 - 08:35 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığı vergi işini sıkı tutmaya başladı

Maliye Bakanlığı, sadece vergi yüzsüzleri için uygulanan teşhir sistemini yanıltıcı belge üreten, naylon fatura kesen, muhasebe hileleri yapan şirketler için de uygulayacak. Ayrıca naylon fatura kesen şirket yöneticilerine yeni yaptırım da geliyor. Star'ın haberine göre, Meclis’e sunulan ‘Gümrük Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan’ yasa tasarısında, Türk vergi sisteminde önemli değişiklikler içeren düzenlemeler yer alıyor. Tasarıya göre ‘vergi mahremiyeti’ düzenlemesi esnetilecek. Böylece vergi kaçakçılarının teşhir edilmesinin önü açılacak. Söz konusu düzenleme ile Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan naylon fatura üreten, muhasebe hilesi yapan, yanıltıcı belge düzenleyen firmaların kamuoyuna açıklanmasını sağlanacak. Bilmeden naylon fatura kullanan firmalar teşhir kapsamı dışında tutulacak. Maliye Bakanlığı, vergi mahremiyeti ilkesine göre, vergi kaçakçısı firmalara ilişkin bilgileri kamuoyuna açıklayamıyor.
Naylon faturacılara sıkı takip
Sadece vergi yüzsüzü olarak nitelendirilen ve 2012 yılı rakamları ile 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu bulunan firmalar teşhir ediliyor. Yeni düzenleme ile 1 milyon liranın altında vergi borcu bulunsa dahi, vergi kaçakçılığı yapan firmaların da ilan edilmesinin yolu açılmış olacak. Maliye Bakanlığı, ilerleyen yıllarda ise teşhir sisteminin kapsamının genişletilmesini planlıyor. Tasarıda, naylon fatura üreten firmalarla ilgili da bazı yaptırımlara yer verildi. Buna göre, naylon fatura üreterek, vergi kaybına yol açan ve devletten haksız KDV iadesi alınmasını sağlayan firmaların ortakları yakın takibe alınacak. Bu tür şirketlerde hissesi bulunanlar ile yöneticileri, yeni bir şirket kuramayacak.
Kurmak isterlerse, şirketin sermayesine göre, 50 bin lira ile 1 milyon lira arasında devlete teminat gösterecekler. Söz konusu teminatlar, naylon fatura üretildiği tespit edilmesi halinde Hazine’ye irat kaydedilecek.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)