BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜnlü yatırımcı Kevin O’Leary’nin 3 para kuralı----

Ünlü yatırımcı Kevin O’Leary’nin 3 para kuralı

Ünlü yatırımcı Kevin O’Leary’nin 3 para kuralı
03 Ocak 2024 - 18:26 www.finansgundem.com

Finansal başarı elde etmenin yolu şüphesiz doğru bir strateji uygulamaktan geçiyor. Dünyaca ünlü yatırımcı Kevin O’Leary bunun için 3 temel kurala uymak gerektiğini belirtiyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en ünlü televizyon programlarından biri olan Shark Tank’in jürilerinden Kevin O’Leary aynı zamanda ‘Bay Harika’ lakabıyla da tanınıyor. Ünlü iş insanı girişimcilik alanındaki ilk başarısını 1983 yılında SoftKey Software Products’ı kurduğunda elde etti. Firmayı isim değişimi sonrasında Mattel’a satan O’Leary net servetini 400 milyon dolara çıkardı.

Amerikan ABD televizyonundaki Shark Tank programının jürilerinden birisi olan O’Leary hevesli girişimciler tarafından sunulan birçok ürüne yatırım yaptı. GoBankingRates’in haberine göre yatırım uzmanı finansal başarı elde edebilmek için üç ana kurala dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor:

Paranız konusunda duygusal olmayın

Para ve insani duygular iyi bir birleşim sağlamıyor. O’Leary’nin LinkedIn profilinde yaptığı bir paylaşımda, “Parasal kararlarda duygular söz konusuysa, çok, çok dikkatli olun. Duygular tarafından körüklenen hiçbir karar uzun vadeli değere yol açmaz” diyor. O’Leary uzaktan rasyonel gibi görünen insanların duygular araya girdiğinde ‘korkunç finansal kararlara alabileceği’ konusunda uyardı.

Üstelik ünlü yatırımcı haksız da değil. Nobel ödüllü iktisatçı Daniel Kahneman tarafından yapılan araştırmaya göre, insanlar finansal kararların %90 mantık yerine duygusal zeminde alma eğilimindedir. Yeni satın aldığınız evin, arabanın, gardırobun veya TV'nin mantığa dayalı bir nedenden çok duygusal bir tepki tarafından yönlendirilmiş olabileceğini düşünmek zor olabilir, ancak durum muhtemelen böyle. Mali durumlarını göz önünde bulundurarak duygularının önüne geçebilen veya duyguları bir kenara bırakabilen insanlar çok daha başarılı olma eğilimi gösteriyor.

Önce borçlarınızı ortadan kaldırın

O'Leary'nin bir diğer önemli tavsiyesi, özellikle yüksek faizli borçlarınızı agresif bir şekilde ödemeniz yönünde. O'Leary CNBC’deki bir açıklamasında, "Öğrenci krediniz varsa, borcunuz varsa, faiz ödediğiniz şeyler varsa, önce bunları ödemek zorundasınız" diyor. 

Ünlü iş insanı ödeminiz gereken bir borcunuz varsa bir paket kahve bile almamanız gerektiğini öne sürerek bu konudaki aşırılığını gösteriyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, borçlarla insani duygular arasında da bir bağlantı var. Borçlu olmanın stresi tetiklemede ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemede rol oynadığı biliniyor. Mental sağlık eksikliği aynı zamanda çok fazla para harcamanıza da sebep olabilir. Zira ruh sağlığı bozukluklarının para harcama konusunda öz kontrollerinizi zayıflattığını ve ihtiyacınız olmayan veya karşılayamayacağınız şeylere para harcamanıza yol açabileceğini gösteren başka çalışmalar da bulunuyor.

Elbette ödemediğiniz borçlar nedeniyle faiz ödemesi yapıyorsanız bu sizi finansal açıdan da zor duruma sokacağından bu borçların hızlıca ödenmesi oldukça mantıklıdır.

Mümkün olduğu kadar tasarruf edin

Borç ödemenin en güzel yanı tasarruflara ve yatırımlara aktarabilecek bir kaynağı serbest bırakmasıdır. O’Leary ise bireylerin elinden geldiğince bunu yapması gerektiğini tavsiye ediyor. Ünlü yatırımcı bir Facebook paylaşımında, “Bugün üç adım atarak finansal özgürlüğe doğru yolculuğunuza başlayın: Daha az harcayın, daha fazla tasarruf edin, geri kalan parayla yatırım yapın” ifadelerini kullandı. Ünlü yatırımcı annesinin ona her zaman gelirinin bir bölümünü biriktirmeyi öğrettiğini de belirtiyor.

Gelirin uygun bir biçimde bölündüğü tasarruf stratejileri de bu konuda yardımcı olabilir. Haberde O’Leary’nin gelir dağılımı stratejisine de yer verildi:

Bir acil durum fonu için tasarruf hesabınıza gelirinizin %5’ini yatırın ve burada beklenmedik durumlar için üç aylık harcamalarınızı biriktirin.

Gelirinizin %10’unu bir proje hesabına yatırın. (Bu kaynak gelecekte bir otomobil veya ev satın almak için kullanılabilir)

Gelirin birikim için kalan kısmını emeklilik yatırımları gibi uzun vadeli yatırımlara yerleştirin.

O’Leary Forbes’taki bir açıklamasında, “Piyasa geçen yüzyılda olduğu gibi performans göstermeye devam ederse ve temel olarak yılda %6 ila %8 getiri sağlarsa ve yatırımlarınızın büyümesine izin vermeniz halinde 65 yaşına geldiğinizde yaklaşık 1 milyon dolarlık hatta 1,5 milyon dolarlık bir portföy oluşturacaksınız. İnsanların ulaşmasına yardımcı olmaya çalıştığım hedef bu” ifadelerine yer verdi.

CFO’lar 2024’te hangi alanlara odaklanacak?

 

Yıl sonu alışverişinde ölçüyü kaçıranlara 3 kritik tavsiye

 

2024 ekonomisinde umutlanmak için 5 sebep

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)