BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYıl sonu alışverişinde ölçüyü kaçıranlara 3 kritik tavsiye----

Yıl sonu alışverişinde ölçüyü kaçıranlara 3 kritik tavsiye

Yıl sonu alışverişinde ölçüyü kaçıranlara 3 kritik tavsiye
03 Ocak 2024 - 17:21 www.finansgundem.com

Yıl sonu alışveriş döneminden yapılan harcamalar hane halklarının önemli bir kısmının fazla açılmasına sebep oldu. Uzmanlar bütçenin rayına oturması için tüketicilere 3 önemli uyarıda bulunuyor

FINANSGUNDEN.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıl başı tatili sona erdi. Uzun zamandır beklenen hediyeler açıldı ve alışveriş için harcanan para bütçeniz için ciddi anlamda rahatsız edici hale gelmiş olabilir. Ancak 2023’ün son iki ayında çok fazla para harcadığınızı düşünüyorsanız kendinizi bir nebze olsun rahat hissedebilirsiniz. Zira bu konuda yalnız değilsiniz.

LendingTree’nin araştırmasına göre Amerikalıların %34’ü tatil sezonunda borca girdi. Ankete göre borca girenlerin %65’i bunu planlamadıklarını söylüyor. Borçluların yaklaşık dörtte biri ise ödemelerinin beş aydan fazla sürebileceğini söyledi. Diğer bir deyişle yıl başında yapılan harcamaların ödemesi yaz ayları geldiğinde yeni bitmiş olacak.

Ancak MarketWatch’un haberine göre mali durumunuzu tekrar rayına oturtmak için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler var. Haberde bireysel finans uzmanları borçların ödenmesi ilgili bazı ipuçları paylaştı:

1. Kendinizi çok fazla hırpalamayın

ABD merkezli mali danışmanlık firması Wealthspire’ın Yeminli Mali Müşaviri (YMM) ve Başkan Yardımcısı Julie Penwell tatil döneminde aşırı harcama yapmanın sıkla görülebilen ve anlaşılabilir bir durum olduğunu söyledi.

Penwell açıklamasında, “Kendinizi ödüllendirin. Tatil sezonunda aşırı harcama yapmak gerçekten yaygın bir durumdur ve bunun etrafında utanç verici bir düşünce yaratmak, ileriye baktığınızda size pek yardımcı olmayabilir” ifadelerine yer verdi.

LendingTree'nin Baş Kredi Analisti Matt Schulz, karşılanabilenden daha fazlasını ödemenin iyi niyetli olmaktan kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

Schulz, “Tatillerde çok fazla borca girildiğini görüyoruz. Çünkü kısmen insanlar cömert olmak istiyor. Güzel hediyeler vermek istiyorlar, bir süredir görmedikleri ailelerini ve arkadaşlarını görmek için gezilere çıkmak istiyorlar. Uzun süre hatırlayacakları anılar yaratmak istiyorlar. Ancak bu aynı zamanda çok para harcamak anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Ancak kredi analisti bütçeyi bir miktar aşmanın dünyanın sonu olmadığını da hatırlattı:

“Tatillerde girdiğiniz borç bir güven işareti olabilir. Mali durumunuz hakkında iyi hissediyorsanız birkaç aylık borç ve bir miktar faiz konusunda endişelenmeyebilirsiniz. Eğer aile tatilini büyükanne ve büyükbabasıyla geçirmek için, çocuklarını ülkenin bir ucundan diğer ucuna götürmek için borç alıyorsa bu tür şeylerden dolayı kendilerini kötü hissetmemeli. Sizi asıl raydan çıkaracak olan harcamalar dürtüsel olarak, dikkatsizce satın aldığınız şeylerdir. Bu tür harcamalardan dolayı başınız daha fazla belaya girebilir.”

 

2. Yüksek faizli borçları ödemek için plan yapın

Bir sonraki adımsa tatil döneminde yaptığınız hangi borcu nasıl ödeyeceğinizi bulmaktır. Schulz tatil döneminde yapılan borçların iyi bir ödeme planı yapıldığında çok fazla endişe verici olmayacağını belirtiyor. Ancak uygun önlemler almadan borcun sabit bırakılması yüksek faiz oranları da eklendiğinde hızlı bir şekilde daha büyük bir soruna dönüşebilir ve aldığınız borcun miktarını artırabilir.

Colorado merkezli YMM Charles Pastor uygulanabilecek yöntemlerden birinin yüksek faizli bir kredi kartı bakiyesini %0 Faiz kampanyalı bir ödeme planına dönüştürmek olabileceğini söyledi. Pastor hızlı biçimde artabilecek kredi kartı faizleri yerine bakiye transfer kartı kullanmanın mali durumunuzu düzene sokmak için aradığınız hava boşluğunu sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

ABD’de bakiye transfer kartları borçların faizsiz olarak ödenmesine imkan sağlayan bir finansal araç olarak öne çıkıyor. Ancak borçluların kampanya süreci içerisinde borçlarını ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde tüketiciler yine yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Pastor, “Bakiye transfer kartlarını kullanırken strateji her şeydir” uyarısında bulunuyor.

3. 2024 bütçenizi yeniden çalışın

Penwell yüksek faizli borçlarınızı ödemek için bir plan yaptıktan sonra önümüzdeki yıl için bütçenizi yeniden değerlendirmeniz gerekebileceğini söyledi. Zira tatillerde sizi aşırı harcamalara iten şeyin ne olduğunu düşünmek bazı değerli bilgileri sağlayabilir.

YMM, “Bütçe dengemizden saptığımızda gerçeklere bakmak önemlidir: Gerçek ne oldu ve neden oldu? Sonrasında ise kendinize olayları idrak edebilmek için düşünme süresi tanıyın. Aşırı harcama konusunda nasıl hissediyorsunuz? Bu noktaya sizi ne getirdi? Neyi farklı yapmayı isterdiniz? Ve bunları düşünürken de ayrıntıcı olun. Kendinize ‘Keşke bu kadar harcamasaydım’ demek değişim için çok fazla bir şey sağlamayacaktır” diyor.

2024 için bir finansal plan oluşturmak gelecek yılın tatil harcamaları için bir miktar para ayırmayı da içerebilir.

Bankrate Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman, “Ben otomasyonun büyük bir hayranıyım. Bir kez iyi bir karar verirsiniz ve bunu her ay veya her maaş gününde tekrarlarsınız” diyor.

Örneğin her ay 100 dolar para ayırmak bir kişinin gelecek yıldaki seyahat ve hediye masrafları için toplamda 1000 dolardan fazla para ayırmasını sağlar.

Penwell da aynı düşünceleri paylaşarak, “2024 hediyelerinizin tamamını buradan finanse edemeyebilirsiniz. Ama en asından diğer tasarruf hesaplarını bozmak yerine hediyeler için özel bir fon havuzu oluşturmuş olacaksınız” diyor.

YMM Pastor ise her ne olursa olsun bir bütçeye bağlı kalmanın ve kademeli olarak tasarruflar oluşturmanın her zaman için iyi bir fikir olacağını söyledi. Yeni yılda bu ilkelere odaklanmak 2024 tatil sezonunun daha az stresli olmasına imkan sağlayabilir. Zira kimse yılbaşı tatilinde aldığı hediyelerin lanetini yıl boyu taşımak istemez.

İngiltere'deki tüketicilerin Noel harcamaları 13 milyar sterlini aştı

 

Küresel piyasalar yeni yıla nasıl başladı?

 

Küresel piyasalarda Noel etkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)