BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü analist Bloomberg'e yazdı: Türkiye tekrar yatırım yapılabilir hale geldi----

Ünlü analist Bloomberg'e yazdı: Türkiye tekrar yatırım yapılabilir hale geldi

Ünlü analist Bloomberg'e yazdı: Türkiye tekrar yatırım yapılabilir hale geldi
06 Şubat 2024 - 15:46 www.finansgundem.com

Avrupa piyasalarını takip eden Marcus Ashworth, Bloomberg için kaleme aldığı makalede, “Türkiye’nin tekrar yatırım yapılabilir hale geldiğini” yazdı.

Ortodoks finans politikalarına dönüş yolunda umut verici işaretler olduğunu belirten Londra merkezli Haitong Securities’in eski piyasa analisti Marcus Ashworth, Bloomberg makalesinde “Türkiye’nin yabancı yatırımcı için tekrar yatırım yapılabilir olmanın eşiğinde olduğunu” savundu. 

Mehmet Şimşek’in piyasa istikrarı için çok olumlu olduğunu belirten Ashworth, cuma günü Merkez Bankası’nda yaşanan değişime de değinerek şöyle devam etti:

"Merkez Bankası, yabancıları yeniden lira tahvillerine davet edecek kadar kendine güveniyor ve resmi faiz oranında art arda sekiz artışa neden olan parasal sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğinin sinyalini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le aynı ay atanan ve parlak bir özgeçmişe sahip olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın cuma günkü istifası, yerine atanan Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ın ehliyeti olmasaydı şayet bu istikrarı sarsabilirdi.

JPMorgan Chase & Co. analisti Fatih Akçelik müşterilerine gönderdiği bir notta, "Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da, yeni TCMB Başkanı'nı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz" dedi ve ekledi: "Daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte daha uzun süre yüksek faizler bekliyoruz."

"Faiz oranları 20 puan düşebilir"

ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmeye başlaması doların zayıflamasına yol açarak gelişmekte olan piyasalar için verimli bir zemin oluşturacak ve bu da hem döviz hem de yerel menkul kıymet piyasalarında büyük kazançlara yol açabilecektir.

Türkiye Merkez Bankası, haziran ayında yüzde 8,5 olan gösterge niteliğindeki bir haftalık repo Faiz oranını yüzde 45 gibi şaşırtıcı bir seviyeye yükseltti. Bu kadar yüksek faiz oranlarından yararlanmak, önemli kur kayıpları olasılığı ile dengeleniyor.

Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA ve JPMorgan gibi bankalar da bu yıl lira tahvil piyasası için bir geri dönüş öngörüyor. Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, faiz oranlarının yıl sonuna kadar 20 puan düşebileceğini tahmin ediyor.

"Türkiye'nin küresel portföy yöneticilerinin radarında olması gerekir"

JPMorgan analistleri liranın dolar karşısında şu anda 30,5 civarında olan değerinin yılsonuna kadar 36'ya düşmesini bekliyor, ancak vadeli döviz kurları 40'a yaklaşabileceğini gösteriyor.

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler siyasi riskleri canlı tutuyor ve seçim öncesinde ilave mali teşvikler enflasyondaki kötü görünümü daha da kötüleştirebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO askeri ittifakına katılmasını kabul etmesinin ardından jeopolitik atmosfer iyileşiyor. Ardından ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına yeşil ışık yaktı.

Türkiye, yıllık 1 trilyon doları aşan GSYH'si ile ilk 20 küresel ekonomi arasında yer alıyor. Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasında ve geniş, istekli bir orta sınıfa sahip. Bu nedenle, küresel portföy yöneticilerinin radarında olması gerekir - ancak tüm bulutların dağılmasını beklemek, en kolay hedef olarak görülebilir." (Ekonomim)

JPMorgan'dan Türk banka tahvilleri değerlendirmesi

 

Deutsche Bank'tan TCMB analizi

 

Morgan Stanley: TCMB'de görev değişikliği sonrası geleneksel para politikası sürecek

 

HSBC: TCMB para politikasında değişiklik beklemiyoruz

 

JPMorgan: TCMB, Karahan liderliğinde daha şahin olacak

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Çetinalp06 Şubat 2024 21:05

    Hikaye anlatmayın. Yabancı yatırımcı ve fonlar Türkiye'yi takip listesinden bile çıkardı. Bize zaman ve para kaybı olarak bakıyorlar. GÜVEN bitti.