BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTükenmişlik duygusuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?----

Tükenmişlik duygusuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Tükenmişlik duygusuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?
27 Aralık 2023 - 16:09 www.finansgundem.com

Tükenmişlik, ABD’de 2023 yılında yaşanan işten çıkarmalar, yüksek enflasyon ve uzaktan çalışma tartışmalarıyla yeniden gündemdeydi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 2023 yılı, yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün düşmesi ve toplu işten çıkarmalar gibi nedenlerle ‘tükenmişlik duygusu’nun yeniden manşetlere yansıdığı bir yıl oldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, iş yerinin çalışanların üzerine yüklediği yükü taşımak bazen fazla gelebiliyor ve insanların tükenmişlik duygusuna kapılmasına neden olabiliyor.

İki tür başa çıkma mekanizması

Fortune’dan Kells Mcphillips’in haberine göre, çalışma hayatının zorlukları, bazen ve bazıları için sanki ikinci bir tam zamanlı iş gibi alır gelebiliyor. Ancak başa çıkma mekanizmaları veya stresi ve diğer dikenli duyguları yönetme stratejileri, tükenmişlikle savaşmamıza ve günlük yaşamlarımızda gücü yeniden kazanmamıza yardımcı olabilir. Sosyal hizmet uzmanı, yazar ve ruh sağlığı eğitimcisi Minaa B.'ye göre, günümüzün her çalışanının stresle mücadele araç setlerinde iki tür başa çıkma mekanizmasına ihtiyacı bulunuyor.

Farkında olsanız da olmasanız da, muhtemelen zaten her gün başa çıkma stratejilerini uyguluyorsunuz. Belki yapılacaklar listeniz bunaltıcı geldiğinde tempolu bir yürüyüşe çıkıyorsunuz veya yöneticinizle stresli bir konuşmanın ardından farkındalık egzersizi yapıyorsunuz. Ancak Minaa, neden ve nasıl başa çıktığınızın farkında olmanın, bunalım ve hatta tükenmişlik halindeyken kendimize en iyi şekilde bakmamıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Minaa, “Akıl sağlığımızın kalitesi için gerekli olan iki başa çıkma yöntemi vardır; sorun çözmeyle başa çıkma ve duygu odaklı başa çıkma” diyor.

Problem çözerek başa çıkma ve duygu odaklı başa çıkma

Hangi tür başa çıkma stratejisini seçeceğinize karar verirken kendinize sormanız gereken ilk soru şu: “Stres etkeni benim kontrolümde mi yoksa dışımda mı?” Minaa, “Sorun çözerek başa çıkma, bir sorun olduğunu fark ettiğimizde ve bu soruna bir çözüm bulmak için öz yeterliliğe dahil olduğumuzda gerçekleşir” diyor ve ekliyor: “Başka bir deyişle, sorunu değiştirme veya en azından hafifletme gücünüz varsa, sorun çözmeyle başa çıkma gereklidir.”

Örneğin, her gün saatlerce süren toplantıların tükenmişlik hissine yol açtığını fark ederseniz, kimsenin size ulaşamaması için Salı ve Perşembe günlerini takviminizi kapatabilirsiniz. Alternatif olarak, sosyal etkileşimin stresli durumlar için bant genişliğinizi artırdığını fark ederseniz, problem çözerek başa çıkma, iş arkadaşlarınızla bağlantı kurmak için daha fazla fırsattan yararlanmak gibi görünebilir.

Stres etkeni kontrolünüz dışında olduğunda ise duygu odaklı başa çıkma devreye girer. Belki patronunuz size imkansız bir son teslim tarihi vermiş veya iş tanımınızın bir parçası olmayan bir şeyi size devretmiştir. Minaa, “Duygu odaklı başa çıkma, önümüzde gerçekten değiştiremeyeceğimiz bir engel veya sıkıntı olduğunun farkına vardığımızda gerçekleşir” diyor ve ekliyor: “Radikal kabul, kendimize şu soruyu sorarak duygu odaklı başa çıkmamamıza olanak tanıyor: ‘Bu engel, önümdeki bu şey bana nasıl hissettiriyor?’”

Bu soruyu yanıtladıktan sonra bu görevin ağırlığını taşımanıza yardımcı olacak kendini sakinleştirme tekniklerine başvurabilirsiniz. Mina, “Belki de nefes çalışması yapmam gerekiyor. Belki meditasyon yapmam gerekiyor. Belki de düşüncelerimi bir günlüğe yazmalıyım. Belki de bir sonraki terapi seansımda konuşmak istediğim konu budur" diyerek sakinleşme tekniklerine örnekler veriyor. Bu noktada, kendinizi sakinleştirme tekniğiniz her halükarda tamamen benzersiz olacağından, gergin, sinir bozucu anlarda kendinizi neyin daha iyi hissettirdiğini düşünmeye biraz zaman ayırabilirsiniz.

Stresli bir anı hafifletmek için bir yakınınıza güvenmek de duygu odaklı başa çıkma kategorisine giriyor. Minaa, hayal kırıklıklarınızı bir aile üyenize veya bir arkadaşınıza aktarmanın, görünüşte imkansız bir görevin tamamlanması sırasında veya sonrasında stresi dağıtmak için güçlü bir araç olabileceğini söylüyor.

Uzaktan çalışma ilerlemeyi yavaşlatsa da stresi azaltıyor

 

2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu

 

X Kuşağı finansal stres altında

 

Çalışanlarınızın tükenmiş hissetmesinin 5 nedeni

 

CEO’lar tükenmişlik sendromunda

 

Z Kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)