BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO’lar tükenmişlik sendromunda----

CEO’lar tükenmişlik sendromunda

CEO’lar tükenmişlik sendromunda
23 Haziran 2023 - 18:40 www.finansgundem.com

Şirketlerin geleceği giderek karanlıklaşırken, rekor düzeyde CEO çıkış kapısına yöneliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de şirketler zorlu iş ortamı, resesyon endişeleri, yıkıcı teknoloji ve yüksek faiz oranları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Bu zorlukların bedelini ise CEO’lar ödüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketler karanlık bir gelecekle karşı karşıya kalırken rekor sayıda CEO da görevinden ayrılıyor.

En yüksek ayrılık Mayıs ayında

Fortune’dan Trey Williams’ın haberine göre, ABD şirketleri bu yıl yüksek enflasyon, olası bir resesyon, güçlü bir iş gücü piyasası ve yapay zeka ile manevra yapmakla meşguldü. Şimdi ise rekor seviyelerde CEO kaybıyla uğraşıyorlar gibi görünüyor.

Yönetici değişikliği ve koçluk firması Challenger, Gray & Christmas tarafından toplanan verilere göre, Mayıs ayında 224 ABD merkezli CEO'nun görevlerinden ayrıldığı görülüyor. Bu sayı, Nisan ayında görevinden ayrılan 147 CEO'ya göre yüzde 52, geçen yılın Mayıs ayında görevinden ayrılan 150 CEO'ya göre ise yüzde 49 artış anlamına geliyor.

Aslında, en son rapor, şirketin verileri izlemeye başladığı 2002'den bu yana, Mayıs ayının, bir ay içinde en çok CEO'nun ayrıldığı ay olduğunu ortaya koyuyor. Bir önceki en yüksek seviye ise 219 CEO'nun görevinden ayrıldığı Ocak 2019 olarak kayda geçmiş durumda.

Firmaya göre, bu yıl genel olarak kurumsal liderler için zor geçiyor ve 2022 yılının ilk beş ayında görevinden ayrılan 668 CEO'dan yüzde 18 artışla 789 CEO’nun bu yıl görevlerinden ayrıldığı görülüyor. Bu, 2023'ün şu ana kadar Ocak'tan Mayıs'a kadar kaydedilen en yüksek CEO açığını yakaladığı anlamına geliyor.

Challenger, Gray & Christmas, yüksek sirkülasyon oranları için belirli bir neden belirtmiyor ancak ABD şirketlerinin karşı karşıya olduğu zorlu iş ortamına işaret ediyor. Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Andrew Challenger yaptığı açıklamada, “Şirketler yılın ikinci yarısına girerken resesyon endişeleri, yıkıcı teknoloji ve yüksek faiz oranları gibi bazı belirsizliklerle uğraşıyorlar” diyor.

Challenger, Fortune'a iş yerinin son üç yılda ‘temelden değiştiğini' ve CEO'ların da herkes gibi tükenmişlik yaşadığını söylüyor.

Challenger, “CEO'lar, uzaktan ve hibrit çalışma taleplerine, çalışan tükenmişliğinin ve yetenek eksikliğinin etkilerine, artan çeşitlilik ve akıl sağlığı desteği çağrılarına ve ayrıca tahmin edilmesi zor ekonomik tabloya yanıt veriyor” şeklinde konuşuyor.

Son beş yılın en yüksek seviyesi

Tipik olarak, şirketler bir CEO'nun neden ayrıldığına dair ayrıntılı nedenler sunmuyor. Challenger, Gray & Christmas tarafından bu yıl izlenen liderlerden 266 CEO, görevinden sebepsiz yere ayrılıyor, 182 kişi emekli olurken 168 kişi ise istifa ediyor. Ayrıca görevinden ayrılan CEO’ların 40’ı yeni bir iş fırsatını değerlendirirken 37’sinin ara görevi sona erdiği ve 32’si de kendi şirketlerinde yeni görevlere başladıkları için görevlerinden ayrılıyor. 17 kişi CEO ise kişisel nedenlerle görevini bırakıyor. Challenger, Gray & Christmas, kamu ve kar amacı gütmeyen sektörlerden Mayıs ayında 58 kişi ile en fazla CEO çıkışı görüldüğünü aktarıyor. Onu 21 CEO ile teknoloji sektörü izliyor.

Bu yıl ABD işletmelerindeki organizasyon şemalarının en üst seviyesindeki büyük altüst oluş başka yerlerde de belgeleniyor. Nisan ayında, liderlik danışmanlığı firması Russell Reynolds Associates, geçen yıl CEO ayrılıklarının beş yılın en yüksek seviyesinde olduğunu bildiriyor. Firma, o sırada bu yıl ayrılık oranlarının 2020 ve 2021 seviyelerinin üzerinde kalmasını beklediğini söylemişti.

Russell Reynolds CEO'su Constantine Alexandrakis, "Ekonomik belirsizlikler ve ‘iş ortamında yaşanan görece çok daha hızlı değişim oranı’ şirketlerin daha güçlü bir şekilde rekabet etmek için yeni yaklaşımlara, inovasyonlara ve yeni stratejilere ihtiyaç duymasına neden oluyor” diyor.

‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor

 

Fintek devi Starling’te kurucu CEO istifa ediyor

 

Eski Audi CEO'su dizel skandalını itiraf etti

 

Musk, Twitter CEO'luğu için 'aradığı aptalı' buldu

 

CEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde

 

UBS'in yeni CEO'sunun adı açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)