BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde----

CEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde

CEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde
28 Nisan 2023 - 15:57 www.finansgundem.com

Tüm dünyada şirketler uzun süreli bir kargaşaya hazırlanırken CEO ayrılıkları rekor düzeyde seyrediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi başta olmak üzere tüm dünya ekonomilerinde bir kırılma noktasına gelindiğine dair görüş giderek daha çok dillendiriliyor. Bunda özellikle ‘pandemi'yle başlayan ve giderek daha önemli hale gelen jeopolitik gelişmelerin büyük katkısı bulunduğu kabul ediliyor. Bu yeni normal elbette şirketleri ve iş yapış modellerini de dönüşüme zorluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketler toplu işten çıkarmalarla yeni ve zorlu süreci atlatmaya çalışırken bununla da yetinmiyor. Artık şirketler, özellikle de küresel boyutta varlık gösterenler, yeni yönetim anlayışlarına ihtiyaçları olduğunu düşünüyor. Bu durum da şirketlerin CEO pozisyonlarında radikal değişikliklere rol açıyor.

Son 5 yılın zirvesi

Fortune’dan Trey Williams’ın haberine göre, tüm dünyada şirketler uzun soluklu bir kargaşa dönemine hazırlanırken CEO ayrılıkları 5 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Uzun süredir CEO'lar, pandeminin büyük bir bölümünde el ele verdikten sonra, şimdi yeni liderlere belirsiz bir gelecekte gezinmeleri için yer açıyor. Russell Reynolds Associates'in 1.560 şirket üzerinde yaptığı bir analize göre, halihazırda artışta olan üst düzey yöneticiler arasındaki ayrılık oranı son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Liderlik danışmanlığı firması Russell Reynolds Associates’in en son CEO ayrılık endeksi, 2022 yılında 175 CEO'nun görevinden ayrıldığını ortaya koyuyor. Bu, 2021 yılına kıyasla yüzde 30 ve bir sonraki en yüksek yıl olan 2018’e kıyasla da yüzde 13’lük bir artış anlamına geliyor. Analiz, S&P 500, Nikkei 225, FTSE 350 ve Euronext 100 gibi dünyanın önde gelen borsa endekslerinde listelenen şirketleri kapsıyor ve geçici, vekil veya atanmış CEO'ları dikkate almıyor.

S&P 500 şirketler, 2021 yılındaki 44 CEO ayrılığına kıyasla 2022 yılında 61 CEO’nun pozisyonunu devrettiğini ortaya koyuyor. Bu, yıldan yıla yüzde 39’luk bir artışa karşılık geliyor.

Belirleyici faktör ‘pandemi’ mi?

Son CEO ayrılık dalgasını etkileyen bir dizi faktör bulunuyor ve bunların birçoğu, iş dünyasında geniş kapsamlı değişiklikleri hızlandıran ve ateşleyen bir salgının dalgaları niteliği taşıyor. Russell Reynolds Associates CEO'su Constantine Alexandrakis, Fortune'a verdiği demeçte, birçok CEO'nun pandemi kaynaklı iki haftalık sokağa çıkma kısıtlamaları iki yıla çıktığında geri adım attığını ve şirketlerini bilinmeyene doğru yönlendirmeye devam ettiklerini söylüyor.

“Artık bu aşama geçtiğine göre, nihayet ayrılmaya hazırlar" diyen Alexandrakis, ikinci faktör olarak ise şunları söylüyor: “İş ortamındaki hızlı değişim oranıyla birleşen ekonomik belirsizlik, şirketlerin daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmek için yeni yaklaşımlar, yeni inovasyonlar ve yeni stratejiler istemesine neden oluyor.”

Enerji ve kamu hizmetleri sektörleri, S&P 500'de en yüksek CEO ayrılığı oranına sahip sektör olarak öne çıkıyor. Bu iki sektörden toplam 13 CEO’nun, 2021 yılına kıyasla yüzde 225 artışla şirketlerinden ayrıldığı görülüyor. Tüketici sektörünün ise bir önceki yıla göre yüzde 150 artış ve 10 CEO ayrılığıyla en çok işten ayrılma yaşanan ikinci sektör olduğu görülüyor.

CEO arzı sınırlı

Kağıt üzerinde ise CEO'ların rolünün aynı kaldığı görülüyor: “Hissedarlardan çalışanlara yüksek toplam paydaş getirisi sağlamak." Ancak şirketler, diğer şeylerin yanı sıra çalışma esnekliği, sosyal adalet girişimleri ve sürdürülebilirlik çabalarına yönelik artan taleple boğuşurken CEO başarısı pandemi sonrası farklı bir görünüm çiziyor ve tüm bunlar, ekonomik gerileme gerçeğinin gölgesinde cereyan ediyor.

Alexandrakis, “İyi yapıldığında, CEO devri, şirketlere süreçleri düzene sokma ve liderlik ekiplerini istenen kültür ve önceliklere göre hizalama fırsatı sunuyor” diyor. Alexandrakis, “Ayrıca, perakende sektöründeki köşe ofislerin boşluğunun da gösterdiği gibi, günümüz şirketlerini etkili bir şekilde yönetmek için gerekli becerilere sahip sınırlı bir CEO arzı bulunuyor. İşletmeler daha önce hiç bu kadar karmaşık ve hızla değişen bir ortamda faaliyet göstermemişti ve bu, CEO'lar üzerindeki baskıyı artırıyor” diyor.

Russell Reynolds Associates'e göre 2023'teki CEO ayrılık oranlarının 2020 ve 2021 seviyelerinin üzerinde kalması bekleniyor. Yönetim koçluğu firması Challenger, Gray & Christmas'tan gelen ayrı bir analiz ise 2022'nin ilk çeyreğine kıyasla 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 artışla 418 kadar CEO'nun işinden ayrıldığını ortaya koyuyor.

Sonunda CEO veya kuruluş fark etmeksizin yolları ayırma kararı alınmış olsun, Alexandrakis şirketler için en büyük çıkarımın ‘hazırlıklı olmak, hazırlıklı olmak, hazırlıklı olmak’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yönetim kurullarının, sağlam bir halefiyet planıyla potansiyel CEO değişimini planlaması ve hazırlaması gerekiyor. Bu süreç ise mevcut CEO'nun görev süresinin ilk gününden itibaren başlamalı.”

CEO’lara göre asıl sorun hala enflasyon

 

Kimseye haber vermeden maaşını artıran CEO kovuldu!

 

Robot CEO göreve başladı: Şirket hisseleri yükselişe geçti

 

CEO'lar ekonomide 'resesyon' bekliyor

 

CEO’lar yatırım stratejilerini değiştiriyor

 

İşten çıkarmaların sorumlusu CEO’lar mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)