BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO’lara göre asıl sorun hala enflasyon----

CEO’lara göre asıl sorun hala enflasyon

CEO’lara göre asıl sorun hala enflasyon
17 Mart 2023 - 18:28 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi şimdi de bankacılık kriziyle boğuşuyor. Ancak CEO’lar için asıl sorun hala ‘enflasyon’ olmaya devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi bir süredir birçok sorunla boğuşuyor. Bunların başında enflasyon gelirken, bir diğer önemli sorun olarak ise resesyon başlığı öne çıkıyor. Bugünlerde ise ABD’de gündem bankacılık alanında patlak veren kriz gibi gözüküyor. Ancak yapılan araştırmalar, CEO’lar için en önemli konunun hala ‘enflasyon’ olduğunu gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de CEO’lar, züccaciye dükkanındaki filin hala ‘enflasyon’ olduğunu düşünüyor. Bu da, ABD ekonomisine ve piyasalara dair gelecek öngörülerinin hala oldukça karamsar olduğunu ispatlıyor.

Enflasyon başı çekiyor

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Fortune’un Deloitte ile iş birliği içinde yürüttüğü ve CEO’ların katıldığı anket, ABD ekonomisinde en önemli sorunun hala ‘enflasyon’ olduğunu ortaya koyuyor.

Fortune 500 şirketlerinin üst düzey yöneticilerini, Fortune Global 500 şirketlerini ve küresel Fortune topluluğunun bazı üyelerinin katıldığı ankete toplamda 15'ten fazla sektörü temsil eden 149 CEO yanıt veriyor. Şubat ayında sahaya sürülen anketin Silicon Valley Bank (SVB) krizinden önce gerçekleştirildiğini hatırlatmak gerekiyor. Anketten çıkan sonuçlar, farklı başlıklarda gelecek öngörüsünde bulunmaya imkan veriyor. Buna göre,

Yüzde 45
CEO'ların yüzde 45’i, şirketlerinin büyümesinin önümüzdeki 12 ayda güçlü (yüzde 32) veya çok güçlü (yüzde 13) olmasını beklediklerini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 44’ü ise şirketlerinin gelecek 1 yıl içinde ya mütevazı (yüzde 12) ya zayıf (yüzde 10) ya da  çok zayıf (yüzde 2) büyüyeceğini ifade ediyor.

Yüzde 85
CEO'ların yüzde 85’i, ‘enerji geçişi ve enerji esnekliğinin' en iyi şekilde rekabetten ziyade ticari iş birliği yoluyla sağlanacağını düşünüyor. CEO’ların yüzde 15'i ise ticari iş birliği yerine rekabeti tercih ettiğini belirtiyor.

Yüzde 61
CEO'ların yüzde 61’i, enflasyonun önümüzdeki 12 ay boyunca iş stratejilerini bozacağını söylüyor. CEO'ların yüzde 51'i jeopolitik istikrarsızlığın işlerini aksatacağını belirtirken yüzde 48'i ise iş gücü/beceri eksikliğine işaret ediyor.

Yüzde 55
CEO'ların yüzde 55’i, 'doğru kullanım senaryolarını belirlemenin' yapay zeka ile iş değeri yaratmanın önünde bir engel olduğunu söylüyor.

Enflasyon

CEO'lar hala enflasyon konusunda endişeli. Enflasyon, 2022 yılındaki zirve seviyelerinden düşmüş ve artış hızı yavaşlamış olsa da, CEO'lar enflasyonun hızlı bir düşüş yaşayacağına ikna değil. Ankete katılan CEO'ların yüzde 61'i, enflasyonun önümüzdeki 12 ay boyunca iş stratejisini bozmaya devam etmesini bekliyor. Bununla birlikte, Eylül anketinde, bu oranın yüzde 74 olduğu görülüyor ve bu da enflasyonun Eylül ayına kıyasla daha az endişe verici olduğunu gösteriyor.

Küresel ekonomi

Ankete katılan CEO'ların yüzde 37’si küresel ekonominin 12 aylık geleceği için kötümser bir görünüme sahip olduklarını söylerken, iyimser veya çok iyimser bir görüşe sahip olan CEO’ların oranı yüzde 12’de kalıyor.

Ankete katılan CEO'ların yalnızca yüzde 5'i kendi şirketleri için gelecek 12 aya yönelik kötümser bir görünüme sahip bulunuyor. Bu da CEO'ların kendi firmaları söz konusu olduğunda pembe gözlüklerle bakıyor olabileceklerini düşündürüyor.

İş dönüşümü ve yetenek

CEO'lara 2023 yılında sekiz belirli alandaki yatırımlara kişisel olarak nasıl öncelik verdikleri sorulduğunda ise ankete katılan CEO'lar arasında en yüksek önceliği ‘temel iş dönüşümü’nün aldığı görülüyor. Yüzde 30 bunu 1 numara olarak belirtirken, bunu yüzde 25,1’le ’yetenek edinme’ ve yüzde 22,1’le ’yeni ürünler/pazar yeniliği’ izliyor.

Yapay zeka karar verme sürecini devralamayacak

ChatGPT, kullanıma sunulduğundan bu yana, iş dünyasının yapay zeka sohbet robotlarının sanıldığından daha hızlı ilerlediğini öğrenmesiyle heyecan yarattı.

Bununla birlikte, CEO'ların yüzde 85'i gelişmiş tahmine dayalı bu analitiğin yapay zeka için kendi endüstrilerinde hala en önemli kullanım örneği olmasını bekliyor. CEO'ların yalnızca yüzde 39'u sektörlerinin üretici yapay zeka kullanmasını bekliyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 8,5 seviyesinde

 

Lagarde: Enflasyon çok uzun süre çok yüksek kalabilir

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyondaki düşüş sürüyor

 

CEO'lar ekonomide 'resesyon' bekliyor

 

CEO'lar 2023 için karamsar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)