BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTelekom'da 'insider trading' suçu!----

Telekom'da 'insider trading' suçu!

Telekom'da 'insider trading' suçu!
25 Temmuz 2013 - 09:53 www.finansgundem.com

Türk Telekom'daki hisse alım operasyonunun etik bir hata olmaktan öte, tam bir insider trading suçu olduğu iddia edildi

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz'ın haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul'da yönettiği şirketin hisselerinden kişisel portföyüne yaptığı 269 bin liralık alımla ilgili tartışma devam ediyor.
Türk Telekom'daki hisse operasyonu, borsa aracı kurumları ve SPK'ya yakın kaynaklar tarafından ağırlıklı olarak zamanlama açısından eleştirilip etik olarak yanlış bulunuyor.
GEREKÇE ARANMASIN
Ancak sektörün duayenlerinden SPK eski başkanı Ali İhsan Karacan bu konuda net bir ifade kullanıyor. Karacan, "Böyle bir işlem yapılırken, TMSF'nin el koyduğu Çukurova Grubu'na ait Digiturk şirketine Türk Telekom tarafından teklif verileceği bilinmiyor olamaz. Bu insan kusurudur. Oluyor ne yazık ki..." dedi.
Bu insani hata ile ilgili Karacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kuşkuya yer bırakmayan bir şekilde bu işlem bir insider trading'tir. Daha önceki mevzuatta içerden bilgi sızdırma ticareti olarak ifade edilen 'insider trading' yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nda 'bilgi suistimali' olarak tanımlanıyor. Türk Telekom'da yapılan da tam bir bilgi suistimalidir, yani insider trading'dir bence. Hissenin alındığı ama satılıp karın realize edilmediği gibi bir gerekçe aranmasın."
PARA CEZASI VERİLMELİ
Sözcü'nün haberine göre, eski bir SPK yöneticisinin önceki gün konuyla ilgili değerlendirmesi şöyleydi: "Telekom yöneticisinin Digiturk teklifinin açıklanmasından bir gün önce borsada alım yapması çok manidar. Bu indiser trading'e de girebilir. SPK'nın mutlaka incelemesi gerekir."
Karacan, bu tür suçlar için öngörülen hapis cezası gibi yaptırımların yerine para cezaları uygulanmasını öneriyor. Eski SPK Başkanı Karacan, bu suçlar için idari para cezaları olabileceğini kaydediyor.
Bu arada Türk Telekom hisselerinde yükseliş dün de sürdü. Önceki gün Borsa İstanbul'da yüzde 2'den fazla prim yapan hisseler dün de yüzde 1.47 oranından artarak 6.90 liraya yükseldi.
MAAŞLARI YÜKSEK, HAREKETİ ÇOK YANLIŞ
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Tahsin Yılmaz'ı deyim yerindeyse topa tuttu. Bahçuvan, "Tahsin Yılmaz'ın Digiturk ihalesine teklif verileceğinin açıklanacağı günün hemen öncesinde hisse alması kafalarda büyük soru işareti bıraktı. Bu tür adımlar insanları huzursuz eder" dedi.
Tahsin Yılmaz gibi isimlerin yüksek maaşlarla çalıştığını, yıl sonunda elde edilen kârdan da pay aldığını ifade eden Bahçuvan, "Hisse alım satımıyla yapılan kâr diğer aldığı ücretin yanında devede kulak kalır. Ancak yaptığı hareket çok yanlış" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)