BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTeknoloji devleri FOMO’ya mı kapıldı?----

Teknoloji devleri FOMO’ya mı kapıldı?

Teknoloji devleri FOMO’ya mı kapıldı?
01 Nisan 2024 - 17:02 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri yapay zeka alanındaki şirketlere milyar dolarlar akıtıyor. Uzmanlara göre bu yatırımlar aynı zamanda bir geride kalma korkusunun bir yansıması olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji devleri mevzuatlardaki elverişsizlik nedeniyle günümüz dünyasında çok fazla şey satın alamıyor. Ancak dev şirketler bir sonraki büyük teknoloji atılımına milyarlarca dolar harcamanın başka yollarını buluyor.

CNBC’nin haberine göre Amazon’un yapay zeka girişimi Anthropic firmasına geçen hafta 2,75 milyar dolarlık yatırım açıklaması da AI teknolojilerindeki altına hücuma yeni bir örnek.

Anthropic, Microsoft destekli OpenAI'ın GPT ve Google'ın Gemini uygulamasıyla ile rekabet eden yapay zeka modeli Claude'un arkasındaki geliştirici olarak biliniyor. E-ticaret ve teknoloji devi, on yıl içinde 1 milyar dolarlık gelire ulaşacağı tahmin edilen bir pazarda geride kalmamak için yapay zeka alanındaki geniş ürün ve özellikleri portföylerine entegre etmek için yarışıyor.

PitchBook verilerine göre 2023’te yatırımcılar bir önceki yıla göre %260 artışla yaklaşık 700 üretken yapay zeka şirketiyle yaptığı sözleşmeye 29,1 milyar dolar pompaladı.

Bu paranın önemli bir kısmı stratejikti. Zira söz konusu servet risk sermayedarları veya diğer kurumlardan ziyade teknoloji şirketlerinden geliyordu. Macquarie'nin ABD yapay zeka ve yazılım araştırma başkanı olan Fred Havemeyer, şirketlerin kararlarını yönlendiren faktörlerden birinin de geride kalma korkusu (FOMO) olduğunu söyledi.

Havemeyer, "Yapay zeka ekosisteminin bir parçası olmayı kesinlikle kaçırmak istemiyorlar. Bu pazarda kesinlikle FOMO olduğunu düşünüyorum" dedi.

Yapay zeka alanında büyük yatırımlar gerektiği biliniyor. Zira AI modellerinin oluşturulması ve eğitilmesi pahalı bir süreç. Üstelik Nvidia’dan gelen binlerce özel çip de gerektiriyor. Llama adlı kendi modelini geliştiren Meta, çip üreticisinin yıldan yıla gelirini %250'den fazla artırmasına yardımcı olan birçok şirketten biri. Sosyal medya devi Nvidia'nın grafik işlem birimlerine milyarlarca dolar harcadığını açıkladı.

İster kendi AI modelini yönetsin, isterse de yatırım oluna gitsin piyasada yapay zeka modeli oluşturma riskini alabilecek sınırlı sayıda şirket var. Nvidia çip geliştirmesinin yanı sıra Silikon Vadisi’nin en iyi yatırımcılarından biri olarak da ortaya çıkıyor. Yapay zeka devi teknolojinin yaygın olarak kullanılmasını sağlamak için bir dizi gelişmekte olan AI şirketinden hisse aldı. Benzer şekilde Microsoft, Google ve Amazon da yatırımlarının bir parçası olarak bulut kredileri sunuyor.

Çarşamba günü açıklanan Amazon-Anthropic anlaşmasında, iki şirketin çeşitli şekillerde birlikte çalışacakları belirtildi. Anthropic, Amazon'un çiplerinin yanı sıra bilgi işlem ihtiyaçları için de Amazon Web Services'i (AWS) kullanacak. Anthropic'in modelleri Amazon tarafından AWS müşterilerine dağıtılacak.

Bu ayın başlarında, Anthropic, en güçlü modeli olan Claude 3'ü kullanıma sundu. Kullanıcıların analiz ve cevaplar için fotoğraf, çizelge, belge ve diğer yapılandırılmamış veri türlerini yüklemesine izin verdiğini açıkladı.

Microsoft, 2019'da OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırarak üretken yapay zeka yatırımı işine daha erken girdi. Yatırımının büyüklüğü o zamandan beri yaklaşık 13 milyar dolara yükseldi. Microsoft, OpenAI'ın modelini yoğun bir şekilde kullanıyor ve Azure bulut sisteminde açık kaynaklı modeller sunuyor.

Alphabet ise hem üretici hem de yatırımcı rolünü üstlendi. Şirket ürün geliştirmelerinin çoğunu yapay zekaya göre yeniden odakladı. Gemini yapay zeka modelini aramalar, belgeler, haritalar ve diğer uygulamalarına entegre ediyor. Google geçen yıl bulut sözleşmesinin yanı sıra Anthropic’e 2 milyar dolarlık yatırım karşılığında %10 hisse satın almayı taahhüt etmişti.

Şirket, ürün geliştirmesinin çoğunu üretken yapay zekaya ve yeni markalaşan Gemini modeline yeniden odaklayarak aramaya, belgelere, haritalara ve başka yerlere özellikler ekledi. Geçen yıl Google, iki şirket arasındaki büyük bir bulut sözleşmesinin yanı sıra girişimde %10 hisse aldığını doğruladıktan sonra Anthropic'e 2 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt etti.

Havemeyer, teknoloji devlerinin hevesle para harcamadığını da vurguladı. Zira yapay zeka girişimlerine yapılan bu yatırımlar şirketlerin ürün yol haritalarıyla da uyumlu. Yapay zeka yatırım uzmanı söz konusu yatırımlar için, “Bunun anlamsız olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Havemeyer, büyük bulut teknolojisi sağlayıcılarıyla yapılan ittifakların yalnızca start-up şirketlerine çok ihtiyaç duyulan parayı getirmekle kalmadığını, aynı zamanda müşteri kazanmalarına da yardımcı olduklarını söyledi.

Havemeyer’a göre bulut şirketleri, "Bize gelin, platformumuzda çalışın, en yeni ve en iyi AI modellerine yerel erişime sahip olun ve ayrıca altyapımızı kullanın. Aynı zamanda çok daha büyük bir ekosistem oyununun parçası olun" diyor.

Yatırım uzmanı bu alanda gelecekte de birçok ittifakın ortaya çıkacağını öngördüğünü de söyledi.

Amazon’dan yapay zeka şirketine 2,75 milyar dolarlık ek yatırım

 

ABD Hazine Bakanlığı, yapay zekanın dolandırıcılığı kolaylaştırdığı konusunda uyardı

 

Milyonlarca insanın işine 'yapay zekâ' tehdidi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)