BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTeknoloji devi Nvidia ofise dönmüyor----

Teknoloji devi Nvidia ofise dönmüyor

Teknoloji devi Nvidia ofise dönmüyor
16 Ekim 2023 - 17:20 www.finansgundem.com

Yapay zeka rallisinin en büyük kazananlarından biri olan teknoloji devi Nvidia uzaktan çalışma yönteminden vazgeçmiyor. Rakipleri ise son dönemde ofise dönüş konusunda çalışanlarına yönelik baskıyı artırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl Nvidia’dan daha fazla başarılı olabilen dünya çapında çok az sayıda şirket vardı. Yapay zeka teknolojilerindeki patlamayı doğru yerden yakalayan Nvidia, yüksek kapasiteli çipleri ile Amazon, Meta ve Google gibi teknoloji şirketlerini adeta peşinden koşturdu.

Buna karşın teknoloji devleri de dahil olmak üzere birçok şirket ofise dönüş konusunda çalışanlarını zorlamaya başlasa da Fortune’un haberine göre Nvidia uzaktan çalışan personeline ofise geri dönmesi için herhangi bir baskı uygulamıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ürettiği kritik çipler üzerinden yapay zeka teknolojisine yön veren Nvidia’nın çalışan sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Değeri 1 trilyon doların üzerinde ölçülen şirketin dünya çapında 26 bin personeli bulunuyor.

Nvidia Başkanı Jensen Huang Mayıs 2020’de yaptığı açıklamada çalışanlarının mesailerini ilelebet evden yapmasına izin vermekte hiçbir sorun yaşamayacaklarını söylemişti. Huang aynı süreçte VentureBeat’e yaptığı açıklamada süresiz uzaktan çalışma için, “Bunu yapacağımıza dair hiçbir soru işareti yok” ifadelerine yer vermişti.

Kaliforniya merkezli şirket bugün de aynı politikaya bağlı kalırken çalışanlarına birlikte iş yapabilecekleri lüks ofis alanları da sağlıyor. Nvidia evden, bir kafeden veya bir ofisten çalışma seçeneğini tamamen çalışanlarına bırakıyor. Çalışan deneyiminden sorumlu başkan yardımcısı Beau Davidson, Commercial Observer'a verdiği demeçte, düzenlemeyi "çalışanların geleceğe hazırlanırken kişisel ve iş yükümlülüklerini dengelemelerinin bir yolu” olarak görüyor, böylece “hayatlarını işlerini yapmaya göre odaklayabildiklerini” söylüyor.

Buna karşılık, diğer şirketlerse, çalışanların ofiste daha fazla çalışması konusunda giderek daha katı hale geldi. Amazon CEO'su Andy Jassy kısa süre önce çalışanları, ofise dönüş zorunluluğunu görmezden gelmeye devam etmeleri halinde bunun çalışanların ‘işine yaramayacağı’ konusunda uyardı. Bu açıklamayı çalışanlardan gelen grev kararları izledi. Grev sözcüsü bir çalışan, “Üretken olabiliriz, müşteri takıntılı olabiliriz, işimizi iyi yapabiliriz, bir fark yaratabiliriz ve bunun bir ofis binasında olması gerekmez" açıklamasında bulundu.

Nvidia'dan Huang de bu düşünceye katılıyor gibi görünüyor. Ancak çalışanlar çalışma ortamlarını karıştırmayı tercih ediyor. Huang VentureBea,t'deki açıklamasında tüm bu farklı yöntemleri rahat bir şekilde kabul ettiğini söyledi.

Huang diğer CEO’ların aksine uzaktan çalışma politikalarına bağlı kalıyor. Birkaç yıl öncesine kadar Meta CEO’su Mark Zuckerberg, “Bu işin yapılacağına dair düşünceli ve sorumlu bir planla, kendi ölçeğimizde uzaktan çalışma konusunda en ileri görüşlü şirket olacağız” açıklamasında bulunmuştu. CEO şirket çalışanlarının yaklaşık yarısının önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde uzaktan çalışacağını tahmin ediyordu. Bugüne gelindiğinde ise Zuckerberg çalışanlarından haftanın üç günü ofise geri dönmelerini talep ediyor ve çalışan girişlerini kartlar ve diğer araçlarla takip ediyor. Şirket kurallarına uymayanlarsa kovulma ve performans değerlendirmede düşük not gibi risklerle karşı karşıya.

Meta çalışanları ise ofiste konferans odası ayırtmakta ve hatta tüm gün kullanabilecekleri bir masa bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Meta'nın Instagram Başkanı Adam Mosseri, Threads'te yaptığı bir açıklamada "Hibrit çalışmayı henüz çözemedik" diye yazdı. Bu arada Zuckerberg, son teknoloji metaverse başlıklarını tanıttığı bir röportajda, “Bu bizi fiziksel olarak farklı yerlerde çalışabilmeye çok daha yaklaştırıyor. Bence bugün sadece video konferans ve sahip olduğumuz temel teknolojilerle bunu yapabilecek noktada değiliz" ifadelerine yer verdi.

Diğer firmalarsa, çalışanlarını ofise geri döndürmek için özendirici tekliflere başvuruyor. KPMG'nin anketine katılan 400'den fazla ABD'li CEO'nun %90'ı, yüz yüze çalışanları olumlu atamalar, zamlar ve terfilerle ödüllendireceklerini söyledi.

Ancak hibrit ofis üretkenlik uygulaması üreticisi Scoop Technologies'in CEO'su Rob Sadow, birçok şirket liderinin geçmişe takılıp kaldığına inanıyor. CEO Observer'a verdiği demeçte, "Bazen ofise geri dönme arzusu, geleceğin nasıl görüneceğini optimize etmekten ziyade korku ve geçmiş deneyimleri tekrarlama arzusundan kaynaklanıyor" dedi.

Bununla birlikte şirketlerin tüm bu ofise dönme talepleri yetenekli çalışanların şirketlerinden istifa etmesi risklerini de beraberinde getiriyor. Fakat görünüşe göre bu Nvidia’nın düşünmesi gereken bir sorun değil.

Uzaktan çalışanlar aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor

 

Uzaktan çalışma karbon ayak izini yüzde 50 azaltıyor

 

Bloomberg CEO'su isyan etti: Uzaktan çalışanlar her cuma golf oynuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)