BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTahvil gurusu uyardı: Son 60 yılın en büyük riski----

Tahvil gurusu uyardı: Son 60 yılın en büyük riski

Tahvil gurusu uyardı: Son 60 yılın en büyük riski
19 Kasım 2021 - 16:41 www.finansgundem.com

87 yaşındaki tecrübeli tahvil yatırımcısı Dan Fuss çürük tahvillere olan talebin endişe verici seviyelere yükseldiği konusunda uyardı. Fuss’ın endişeleri Goldman Sachs CEO’unun açıklamalarıyla da örtüşüyor


FINANSGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankası teşviklerinin tetiklediği kurumsal tahvil piyasalarındaki güçlü ralli, kıdemli tahvil yatırımcısı Dan Fuss'yi ürkütüyor. Financial Times’ın haberine göre Fuss, yatırımcıların son 60 yıl boyunca en fazla riski aldığı dönemde olduğu konusunda uyardı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel merkez bankaları geçen yıl faiz oranlarını sert bir şekilde düşürdü ve pandeminin ekonomik etkilerini yumuşatmak için geniş tahvil alım programlarını serbest bıraktılar. Söz konusu önlemler küresel finans krizi sürecinde yapılan teşvikleri bile gölgede bıraktı.

Teşvikler, piyasalarda olağanüstü bir geri dönüşün yaşanmasına üretmeye yardımcı oldu. Bu süreçte devlet tahvili getirileri tarihi derecede düşük seviyelere yakın sabitlenirken hisse senetleri ise rekor seviyelere ulaştı. Ancak yatırımcılar daha yüksek getirili ancak daha düşük puanlı, daha riskli tahviller için mücadele eder hale geldi. Kurumsal tahvil piyasası o kadar vahşi bir şekle büründü ki, 353 milyar dolarlık yatırım evi Loomis Sayles'in Başkan Yardımcısı Fuss gibi para yöneticileri bu durumun olağanüstü risklere gebe olduğunu belirtiyor.

Fuss röportajında, “Asıl sağduyu ve ihtiyat konularında nelerden vazgeçildiğini görünce endişeleniyorum. İşlerin nasıl yürüdüğünü görmek için beklememiz gerekiyor. Ancak yüksek verim talebi korku faktörünü geçersiz kılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Fuss, finans kariyerine 1958'de Wisconsin bankasındaki bir pozisyon için ABD Donanması'ndan ayrılarak başladı. Uzun bir süre Yale Üniversitesi'nin vakıf harcamalarını yönettikten sonra 1976'da Loomis Sayles'e katıldı. 87 yaşındaki yatırımcı bu yılın başlarında günlük portföy yönetimi işinden emekli olana kadar firmanın amiral gemisi tahvil fonlarından birini yönetti.

Başarılı Finans uzmanı çalıştığı dönemde birçok ödüle de layık görüldü. Fuss 2000 yılında Sabit Gelir Analistleri Topluluğu Şöhretler Listesi’ne girdi ve 2019 yılında Morningstar’ın Üstün Portföy Yöneticisi Ödülü’nü aldı.

Ancak tahvil piyasası emektarına göre, mevcut ortamın aşırılıkları kariyerinin en büyük tecrübesi oldu ve 2008 Küresel Finans Krizi öncesindeki dinamikleri bile aştı. Fuss röportajında, “İyimserliğimi koruyorum. Ancak mantıklı davranmak zorundasınız. Tahvil piyasası eskisi kadar güvenli ve emin bir yer değil. Risk her yerde var” açıklamasında bulundu.

Fuss'in yorumlarında bu hafta başında Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un açıklamalarına da dikkat çekti. Eski bir çürük tahvil bankacısı olan Solomon da piyasaların bir krize karşı savunmasız olduğu konusunda uyarıyor.

Solomon, Singapur’daki bir konferansta Bloomberg International’a yaptığı açıklamasında, “Emekli olduğumda ve 40 yıllık kariyerimi düşündüğümde açgözlülükle birlikte korkuyu çok geride bıraktığım zamanları hatırlayacağım. Şu anda öyle anlardan birisindeyiz. Deneyimlerim bu tür dönemlerin uzun ömürlü olmadığını söylüyor. Yeniden dengelemeye sebep olan bir şey gerçekleşecek ve bakış açımıza bir miktar perspektif getirecek” ifadelerine yer vermişti.

Fuss, enflasyonun küresel piyasalarda 1950’lerdekine benzer bir şekilde yükselmesine rağmen ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıllarda faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltebileceği fikrine şüpheyle yaklaştı. Finans uzmanı bu nedenle çürük tahvil olarak adlandırılan yüksek getirili tahvil piyasası hakkında endişeli olduğunu belirtti.

ABD’de yüksek getirili tahvillerinin ortalama getirisi Mart 2020'de yüzde 11'in üzerine çıkmıştı. Ancak söz konusu tahviller bu sonbaharın başlarında yüzde 4'ün altında rekor derecede düşük seviyelere geriledi. Artan enflasyon endişelerinin tetiklediği tahvil piyasası volatilitesine rağmen, çürük tahviller hala ortalama yüzde 4,4'lük bir getiri sunuyor.

Bu oran daha güvenli yatırım notu alan ABD şirket tahvillerinin sunduğu yüzde 2,3 ile getiriyle ve 10 yıllık ABD Hazine Tahvillerinin sağladığı yüzde 1,6 getiriyle karşılaştırıldığında cazip olsa da 2007’deki kredi balonu sırasında görülen seviyelerin neredeyse yarısını işaret ediyor. Temerrüde düşmeden önce mümkün olan en düşük basamak olan CCC notu ile derecelendirilen en riskli şirket tahvillerinin getirisi, 2020'nin en yüksek seviyesi olan yaklaşık yüzde 20'den yüzde 7,8'e düştü.

Fuss açıklamasında, "Bu piyasayı izleyen portföy yöneticileri aptal değil, risklerin farkındalar. Ancak yüksek getirili bir fon çalıştırırsanız ve Hazine tahvillerinden çekilirseniz, düşük performans gösteren bir performansa sahip olursunuz" dedi.

 

Deutsche Bank geri dönüş için doğru yolda

 

Z kuşağının hayali kripto milyarderi olmak

 

Pasif fonlar enflasyon krizini büyütüyor mu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)