BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkS&P'den Türk bankacılık değerlendirmesi: Riskler bir miktar düzeldi----

S&P'den Türk bankacılık değerlendirmesi: Riskler bir miktar düzeldi

S&P'den Türk bankacılık değerlendirmesi: Riskler bir miktar düzeldi
03 Kasım 2023 - 14:05 www.finansgundem.com

S&P Global'den yapılan açıklamada, "Politikaların normalleşmesi sayesinde Türk bankalarına yönelik dengesizlikler ve finansman riskleri bir miktar istikrar kazandı" denildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, para ve düzenleyici politikaların normalleşmesi sayesinde Türk bankalarına yönelik dengesizliklerin ve yeniden finansman risklerinin bir miktar istikrar kazandığına inandığını bildirdi.

S&P Global'den yapılan açıklamada, bu nedenle bankaclıık sektörüne ilişkin ekonomik ve sektörel risk eğilimlerine ilişkin görüşlerinin "negatif"ten "durağan"a çevrildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bizim görüşümüze göre, eğer yeni ekonomi ekibi kademeli olarak politikaları sıkılaştırmaya ve alışılmışın dışındaki önlemleri kaldırmaya devam ederse, orta vadede ekonomiyi yeniden dengeleyebilir. Bu, düzenleyici çerçevenin daha da basitleştirilmesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın güvenilirliğini yeniden tesis edebilir ve bankaların finansmanı üzerindeki baskıyı azaltabilir." denildi.

S&P, bankaların karlılıklarının zayıflamasını bekliyor, ekonomi için büyüme tahminlerini değiştirmedi

S&P Global, Türkiye'deki makroekonomik koşullar yaşanmakta olan düzeltme, yeniden ayarlama döneminde zorlu olmaya devam edeceğini belirtirken, reel GSYH büyümesinin yavaşlayarak 2022'deki %5,3 seviyesinden 2023'te %3,5'e ve 2024'te %2,3'e düşmesini beklediklerini ortaya koydu. Kuruluş, 29 Eylül'de yayınladığı raporda da 2023 ve 2024 için büyüme tahminlerini yüzde 3,5 ve 2,3 olarak ifade etmişti.

S&P, bugün Türk bankacılık sektörü için yayınladığı raporda ayrıca, Türk lirasında artan bir gerilim gördüklerini ve 1 ABD dolarının 2024'te 40 TL olacağını tahmin ettiklerini belirtti

Türkiye'nin 2022'de %72 artış ile zirve yaptığını düşündükleri tüketici fiyat endeksinin 2023'te ortalama yüzde 53 ve 2024'te %48 olmak yükseleceğini öngören S&P Global, "Enflasyon yüksek kalmaya devam edecektir. Bunun nedeni para birimindeki değer kaybından kaynaklanan geçişkenlik, Mart 2024 seçimleri öncesindeki ilave asgari ücret artışları. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış dezenflasyonun hızını yavaşlatmaya devam edecek" değerlendirmesini yaptı.

Bankaların 2022'de yüzde 3,2 olan kredi zararlarının 2024 yılına kadar yaklaşık %3,5'e yükselmesini bekleyen S&P, takipteki kredilerin yaklaşık %4-%5'e yükselmesini beklediklerini vurguladı. Takipteki kredi oranı 31 Ağustos 2023 itibariyle %1,6 gibi düşük bir orandaydı.

"Bizim görüşümüze göre, bankaların karlılığı ve sermayeleşmesi azalacaktır" değerlendirmesini yapan S&P, yükselen fonlama maliyetleri, TÜFE'ye bağlı menkul kıymetlerden gelen düşük katkılar ve daha yüksek tahmin edilen kredi kayıplarının kârlılık üzerinde baskı yaratacağını savundu.

Türkiye'nin CDS primi 400 baz puanın altında

 

Türkiye'de tasarruf etme eğilimi hızlandı

 

Türkiye'nin altın talebinde "yatırım" etkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)