BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSeyahat sektöründe toparlanma CEO’lara emekliliği getirdi----

Seyahat sektöründe toparlanma CEO’lara emekliliği getirdi

Seyahat sektöründe toparlanma CEO’lara emekliliği getirdi
09 Aralık 2021 - 11:24 www.finansgundem.com

Seyahat sektörü yöneticileri, pandemi sürecinde emeklilik planlarını ertelemek durumunda kaldı. Ancak şimdi havayolu, otel ve cruise şirketlerindeki toparlanma, şirketlerde yönetici değişikliği dalgasını beraberinde getirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl American Airlines CEO’su Doug Parker’ın şirketten kısa süre içinde ayrılamayacağını fark etmesi, bazı gerçekleri fün yüzüne çıkardı. Parker 2020’nin şubat ayında American Airlines’ın iş sendikalarından biriyle müzakereleri tamamladığını söyledi. Bu anlaşma, CEO’nun emekliliğini açıklamadan önce tamamlamak istediği son projeydi. Yaklaşık 20 yıldır en büyük havayolu şirketlerinin yöneticiliğini yapan Parker, America West’te göreve başlayalı 10 gün olmuşken 11 Eylül 2021 saldırısı gerçekleşti.

Korona virüsün küresel bir pandemiye dönüştüğünün ortaya çıkmasıyla birlikte ise, planlar değişti. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin sınırlarını Avrupa’ya kapatacağını açıkladı. Parker Financial Times’a yaptığı açıklamada, “geçmişte deneyimlediğimiz tüm olaylardan çok daha farklı olduğu açıkça görülüyordu” dedi. Devamında, “emeklilik konusu masaya yatırılması çünkü 2020’nin mart ayı büyük bir krize dönüştü” ifadesini kullandı. Parker, bir yıldan uzun süren gecikmenin ardından salı günü emekliliğini açıkladı.

American Airlines ise 31 Mart’ta görevi Robert Isom’un devralacağını söyledi. Parker, pandeminin henüz sona ermediğini ancak krizin dindiğini söyleyerek, seyahate yönelik taleplerin yükselmeye başladığını ifade etti. American’ın ise “güçlü finansal temellere sahip” olduğunu dile getirerek emeklilik için doğru zaman olduğunu söyledi. American Airlines’da yönetici değişimi, diğer seyahat ve hizmet sektörü şirketlerindeki değişimleri yansıtıyor.

Pandemi krizinde şirketlerini terk etmeyen yöneticiler, şimdi ayrılmayı tercih ediyor. Korona virüs pandemisi havayolu, otel ve cruise sektörlerine büyük bir darbe vurdu. Seyahat kısıtlamaları ve karantina uygulamaları nedeniyle insanlar evlerinden çıkamadı ve seyahat sektörü küresel çapta 6 trilyon dolar kaybetti. ABD’de havayolu trafiği geçtiğimiz yıl nisan ayında %90 düştü ve önde gelen şirketlerden birinin iflasıyla ilgili spekülasyonlar ortaya çıktı. Şirketler maaşları düşürmek zorunda kaldı ve sermaye için hükümetlere ve tahvil piyasalarına yöneldi.

University of Michigan Öğretim Üyesi Prof. Erik Gordon, “havayolu, cruise ve otel şirketlerinin CEO’ları pandemi döneminde 10 yıl yaşlandı” dedi. Devamında, “büyük bir kısmı pandeminin en kötü döneminde işi bırakmadı. Kaptan gemiyi terk etmez ve sektörde de bu hissedildi” ifadelerini kullandı. Şimdi seyahat ve hizmet sektörleri toparlanma gösterirken, yöneticiler de emeklilik planlarını devreye koyuyor. Gordon, “dinlenme hakkını kazandılar” dedi.

Yönetici araştırma şirketi Heidrick & Struggles International gelir açısından en büyük 100 ABD şirketinin 2021’in ilk yarısında 13 yeni CEO görevlendirdiğini açıkladı. 2020’nin tamamında ise yeni yönetici sayısı 12 oldu. Heidrick’in kendi finansal durumu da yönetici alımlarının hızlandığını gösteriyor. Şirketin yönetici aramalarından gelen gelirleri 2021’in ilk dokuz ayında %49 yükselerek 625 milyon dolara ulaştı. Yönetici araştırmaları sektörüne yönelik yayın yapan Hunt Scanlon Media Başkanı Christopher Hunt, 2020’yle karşılaştırıldığında, 2021’de yönetici arayışının %28 artışla 45 bine yükseldiğini söyledi.

Bu rakamın 3,100’ü ise seyahat ve hizmet sektörlerinden geldi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre haziran ayında Southwest Airlines CEO’su Gary Kelly, şubat ayında görevinden ayrılacağını açıkladı. Alaska Airlines CEO’su Brad Tilden, 31 Mart tarihinde şirketten ayrıldı. Parker, “pandemi nedeniyle ayrılıklar ard arda geliyor” dedi. Devamında, “muhtemelen hepimiz ilerleyen birkaç yılda yapmayı planladıklarımızı birkaç ay içinde yapmak zorunda kaldık” ifadesini kullandı.

Royal Caribbean Cruises’da ise CEO Richard Fain geçtiğimiz ay şirkette geçirdiği 30 yılı aşkın sürenin ardından görevi bırakacağını açıkladı. TripAdvisor’ın Kurucu Ortağı Stephen Kaufer da geçtiğimiz ay online seyahat sitesini, şirketteki 20 yılının ardından 2022’de bırakacağını duyurdu. Heidrick’ten Guy Cote, pandemi döneminde emekliliği erteleyen yöneticilerin, gelir ve karları pandemi öncesi seviyelere yükseltme görevini yeni yöneticilere bıraktığını söyledi.

Cote, “birçok CEO şimdi ayrılabileceğini hissediyor” dedi. Açıklamasında, “birçok kişi şimdi 2018 ve 2019 seviyelerine geri dönme çabasının yükünü üç ya da beş yıl daha taşımak istemiyor” ifadesini kullandı.

45 iş kolunda çalışanlar bu hakka sahip: Mesleki kodla erken emeklilik!

 

Uçuşların başlaması havayolu hisselerini yükseltir mi?

 

Kritik tarihi duyurdu: Bill Gates'ten flaş Omikron açıklaması!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)