BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSberbank’ta Gref’in koltuğu sallantıda iddiası----

Sberbank’ta Gref’in koltuğu sallantıda iddiası

Sberbank’ta Gref’in koltuğu sallantıda iddiası
09 Mart 2019 - 13:02 www.finansgundem.com

Sberbank CEO'su German Gref’in, “devletin rolüne soyunduğu ve ekonomi için kendi kurallarını dayatmaya başladığı” öne sürüldü.

“Rusya Merkez Bankası, Sberbank’ta nasıl bir ‘canavar’ yarattıklarının farkına varmaya başladı. Sberbank’ın kârındaki artışa rağmen, bankanın CEO’su German Gref’in koltuğu sallantıda.” Bu iddia, milliyetçi-muhafazakar Tsargrad adlı internet portalına ait. 

Rusya’da mali piyasanın yarısından fazlasını kontrol eden kamu bankası Sbebank’ın patronu German Gref’in, “devletin rolüne soyunduğu ve ekonomi için kendi kurallarını dayatmaya başladığı” belirtilen yazıda, yüksek kredi faizlerinin de Gref’e yönelik tepkileri artırdığı öne sürüldü.

Sberbank’ın kârındaki artışın banka ve hissedarlarına fayda sağladığına işaret edilen analizde, “Ancak görünen o ki, Merkez Bankası, nasıl bir ‘canavar’ yarattıklarının artık farkına vardı. Gref, kamuoyunun önünde Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya akıl vermeye başladı. Gref’in ‘Napolyon planları’ finans piyasasında tekelleşmeye yol açabilir” denildi.

İnternet sitesi, Rusya’daki sanayicilerin ve iş insanlarının büyük bölümünün, yatırımların ve iş dünyasının gelişiminin önünü tıkayan başlıca sebep olarak yüksek kredi faizlerini gördüklerini de aktardı.

Gref ile Nabiullina arasındaki görüş ayrılıklarına da değinilen yazıda, “Gref, Sberbank’ın bankalar arası hızlı ödeme sistemine dahil olmasına karşı çıkıyor. Merkez Bankası bu sistemi test rejiminde deniyor. Sberbank’ta bu sistem zaten var ve para transferlerinde yüzde 94 paya sahip. Yani tek bir banka bu finansal hizmette tüm pazarı kontrol etmeye çalışıyor” denildi.

Merkez Bankası’nın, Sberbank’ın internet ve teknoloji devi Yandex’in hisselerini satın almaya hazırlandığı yönündeki haberlere de olumsuz yaklaştığına dikkat çeken site, bu birleşmenin olması halinde, Merkez Bankası’nın mali açıdan Sberbank’tan daha küçük duruma geleceğini yazdı.  

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, Vedomosti gazetesi ile söyleşisinde, “Bir oyuncu tüm devlete veya finans piyasasına eşit olmamalı. Eğer bir ya da iki oyuncu tüm ödeme sahasına sahip olmaya başlıyorsa, bir nevi kölelik ortaya çıkıyor demektir” diyerek MB’nin konuya ilgili endişelerini dile getirmişti.

German Gref’in Sberbank’taki görev süresi 2019 yılının sonunda bitecek. (Türkrus)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)