BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSahte banka skandalı patladı----

Sahte banka skandalı patladı

Sahte banka skandalı patladı
23 Ekim 2013 - 06:45 www.finansgundem.com

Ekonomist İtalyan Alberto Micalzzi’nin açtığı dava büyük bir hayali banka skandalını ortaya çıkardı

Banker batıkları ve hortumlanan bankalardan sonra şimdi de hayali banka skandalı patladı. Hukuk doktorası yaptığını söyleyen Gürcan Büyükarslan (51) temasa geçtiği kişilere İngiltere’de bankası olduğunu söyledi. Hürriyet'in haberine göre, İstanbul, Malatya, Gaziantep ve İtalya’dan 10’a yakın şirket ile temasa geçti. Söz konusu firmalara yurtdışında kredi temin edeceğini söyledi. Kredi masrafları için kimi zaman 30 bin kimi zaman 490 bin Euro kredi masrafı aldı. Firmalar kredi çıkmasını beklerken, skandal da patlak verdi. Büyükarslan’ın İngiltere merkezli gösterdiği bankaların sahte olduğu, internet adreslerinin Şişli’den 16.5 lira karşılığı alındığı ortaya çıktı.
Binlerce sayfalık dosya
Halen Ankara’da devam eden bir dolandırıcılık davasında yargılanan Büyükarslan’ın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı dosyalardan biri de İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Büyükarslan hakkında, İtalyan bir fon şirketinin Türk çalışanı Merve Paksoy’un açtırdığı dava dosyasına giren binlerce sayfalık evraklar çarpıcı bilgiler içeriyor.
ÜÇ SAHTE BANKA KURDU
Büyükarslan’ın organize ettiği işlemlerde, temasa geçilen firmalara, kredi temin edilebileceği ifade edildi. Büyükarslan, kimi görüşmelerde sahibi olduğunu söylediği GBC Capital isimli sahte bankanın kartını verdi, kimi görüşmelerde kendisini Almanya’da yaşayan ve fon yatırımcı olarak tanıttığı Ogün A.’nın danışmanı olarak tanıttı. İlişkiler bir süre ilerletildikten sonra, sıra şirketlere kredi teminine geldi. Bunun için yurt dışında olduğu belirtilen üç banka kullanıldı. Bu bankalardan biri Londra’da olduğu belirtilen Banque International. Bu Banka gerçekte Lüksemburg bankası. Ancak başka bir logo ile “banque-inter.org”, “banque-inter.com”, “banqu-int.com” ve “banque-inter.net” adresleri kullanıldı. Bir diğer banka ise gerçekte Ukranya’da bulunan Finrost Bank. Yine bu bankanın adı ile Londra merkezli bir banka kurulmuş gibi gösterildi. Son banka ise, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekte izine rastlanamayan Bicbank isimli bir banka.
BDDK raporu da var
Banka olduğu izlenimi uyandırılmaya çalışan üç site ile ilgili yapılan araştırmalarda çarpıcı gerçek de ortaya çıktı. Her üç banka için alan adı Yeni Zelanda’dan alındı. Söz konusu bankaların hosting hizmetlerinin ise İstanbul Şişli’de kurulu bir şirketten alındığı anlaşıldı. Yüz milyonlarca Euro kredi çıkarılacağı söylenen sitelerden birinin hosting ücreti için 16.5 liranın ödendiği belirlendi. Üstelik, banka olarak tanıtılan Banque International için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun da raporu var. Dava dosyasına giren rapora göre, söz konusu bankanın sahte olduğu,  internet adresinin kapatılması için Emniyet’e yazı yazıldığı anlaşıldı.
İtalyan ekonomi profösürü de çarpıldı
Büyükarslan’ın dolandırıcılık suçlaması ile yargılandığı İstanbul’daki davayı, uluslararası fon şirketi sahibi olan ekonomi profesörü İtalyan Alberto Micalzzi’nin çalışanı Merve Paksoy geçtiğimiz yıl sonunda açtırdı. Dosyada yer alan bilgilere göre, Micalzzi ile İstanbul’da görüşen Büyükarslan, fon şirketine yatırımcı bulabileceğini aktardı. Şirketi zor durumda olan Micalzzi, Merve Paksoy’un Büyükarslan ile temasa geçmesini görüşmeleri yürütmesini istedi. Büyükarslan, Micalzzi’ye 500 milyon Euro kredi çıkarabileceğini söyledi. Bu kredi için 490 bin Euro masraf olacağını bildirdi. Söz konusu parayı dokuz parça halinde Merve Paksoy’dan aldı. Ancak bir yılı aşkın bir süre devam eden oyalamadan sonra kredinin çıkmayacağı anlaşıldı.
Kimleri dolandırdı ? 
Gürcan Büyükarslan’ın kredi bulma vaadi ile temasa geçtiği firmalardan 5’i Gaziantep’te. Söz konusu firmalar 20-30 milyon Euro kredi talebinde bulundu. Büyükarslan, talep edilen krediler için belli masrafların olacağını iletti. Temasa geçilen firmalardan Ş. İnşaat, A. Holding, K. Tekstil ve İ. Halı’dan toplam 300 bin Euro para alındı. Ancak, çıkarılacağı söylenen krediden bir daha haber çıkmadı. Benzer şekilde Malatyalı A. Export’un sahibi T.A.’dan da 114 bin dolar alındığı anlaşıldı. Kredi vaadi ile temasa geçilen firmalardan biri de halka açık konumdaki M. Gıda. Yine İstanbul’da kurulu P. Bilgisayar şirketinden de benzer yöntemlerle 110 bin dolar alındığı öğrenildi.

Onları banka sanıyordum
Gürcan Büyükarslan konu ile ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. “Ben kimseyi dolandırmadım” diyen Büyükarslan özetle şunları kaydetti:  “ Banque Internatiol ile hiçbir çalışmam yok. Sahipleri dolandırıcı. Oraya banka sanıp başvurduk. Biz de onların mağduruyuz. Bicbank Yeni Zellanda’da kurulmuş sözde. Bicbank ile ilgili ben, çalıştığımız firmanın yönetim kurulunu uyardım. Finrost’un banka olduğunu sanıyorum. Gaziantep’deki firmalardan para aldık, ama paraları harcamalar için aldık. Elden hiç kimseden para almam. P. Bilgisayar’dan 114 bin dolar aldık doğru. İşleri devam ediyor. Benim kredi kartı borçlarım var. ”
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERT23 Ekim 2013 08:21

    M. gıda da ava giderken avlanmış galiba. eeee halk borsada benzer yöntemlerle 15 yıldır dolandırılıyor. son 3-4 yılda artık tavana vurdu.. men dakka, dukka..