BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPaslanmaz çelik sektörü zorda mı----

Paslanmaz çelik sektörü zorda mı

Paslanmaz çelik sektörü zorda mı
04 Haziran 2017 - 08:09 www.finansgundem.com

İthalatı kısmak adına bazı sektörlere uygulanan antidamping vergileri paslanmaz çelik sektörünü nasıl etkiliyor? Jale Özgentürk konuyu Hürriyet’teki köşesine taşıdı…

İthalat vergilerindeki artış bu kez de beyaz eşyadan tencereye geniş bir yelpazede üretim yapan paslanmaz çelik eşya üreticisini vurdu. Hammadde maliyeti artan KOBİ’lerin iflas etmeye başladığını söyleyen Paslanmaz Çelik Derneği, haksız rekabet yaratan uygulamanın sona ermesini istiyor.

Aldığım bilgilere göre Türkiye’nin paslanmaz çelik tüketimi yıllık 325 bin ton civarında. Türkiye’de bu tüketimin tamamı ithal ediliyordu. 2013 yılında ise Kibar Holding’in Güney Koreli Posco ile Kocaeli’nde yaptığı 200 bin tonluk bir yatırım devreye girdi.

YÜZDE 65’İNİ TEMSİL EDİYOR

O yatırımdan sonra da hükümet tüm sektörlerde olduğu gibi yerli üretimi desteklemek ve ithalatı azaltmak amacıyla koruma kararı aldı. 2013 öncesi yüzde 2 olan ithalat vergilerini önce 8’e, 2015’te ise yüzde 10’a çıkardı. Üyelerinin çoğunluğunu KOBİ’lerin oluşturduğu sektörün yüzde 65’ini temsil eden Paslanmaz Çelik Derneği üyelerinin bu karardan nasıl etkilendiklerini anlatmak için Genel Sekreter Faruk Köksal aradım. İthalat vergisinin Güney Kore hariç getirilmesi sektördeki tepkilerin ana nedeni. Sektör temsilcileri Tayvan ve Çin gibi ülkelerden yapılan ithalata yüzde 10 vergi getirilirken, Türkiye’de paslanmaz çelik üretiminde dördüncü aşama olan soğuk haddelemede üretim yapmaya başlayan Güney Koreli Posco’nun hammaddeyi ithal ederken muaf tutulması kararının haksız rekabete yol açtığını düşünüyor.

Köksal, eşitlik ilkesinin zedelendiğini ve özellikle küçük üreticilerin rekabet şansının yok edildiğini belirtiyor. Ayrıca yapılan üretimin sektörün ihtiyaçlarını karşılamadığını söyleyen Köksal, bir de Avrupa Birliği ve serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden gümrüksüz gelen mamul maddelerle rekabetin tamamen zorlaştığını anlatıyor.

ZOR DURUMDALAR

Verdiği bilgiler şöyle: İthal vergisinin artmasıyla Türkiye’de üretilen katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek makineler, otomobil aksamları, mutfak eşyaları, beyaz eşyalarda maliyet yükseldi. Fiyatlara yansıyan bu durumla enflasyonist baskı arttı. Yurtdışı pazarlarda ise rekabette zorlanmaya başladık.

- İhracat zarar görüyor. İthalatın azaltılması amaçlanırken mamul madde ithalatında artış söz konusu. Bu gelişmeler, çoğunluğunu KOBİ’lerin oluşturduğu sektörümüzde geleceğe ilişkin kaygılarımızı artırıyor.

- Özellikle maliyetin yüzde 85-90’ını paslanmaz çelikin oluşturduğu tencere, evye gibi ürünleri üreten şirketlerde iflaslar da başladı. İthalatı azaltalım derken tekel yaratıldı. Özellikle Kahramanmaraş’ta yoğunlaşan işletmeler zor durumda.

Aralarında endüstriyel mutfak üretiminde dünya markaları arasına giren Öztiryakiler gibi büyük şirketlerin de olduğu üreticilerin sorunları böyle. Aslında katma değeri Türkiye’de bırakacak üretimin desteklenmesi politikası doğru. Her kesimi de mutlu etmek zor. Ancak 200 milyon dolar ihracat yapan ve 10 bine yakın istihdam sağlayan sektörün sesine de kulak vermek şart!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)