BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriPara transferlerini hızlandıracak fintek geliyor----

Para transferlerini hızlandıracak fintek geliyor

Para transferlerini hızlandıracak fintek geliyor
09 Nisan 2021 - 16:37 www.finansgundem.com

Orum isimli fintek şirketi banka ödemelerini beş günden bir güne indirmek için 21 milyon dolar yatırım çekti

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün bir saniyede Netflix’ten bir film açabilir, taksi çağırabilir ve market alışverişinizi bir saat içinde kapınızda bulabilirsiniz. Ancak para bu kadar hızlı hareket etmiyor. ABD’de yılda 62 trilyon dolar bir arabadan daha yavaş hareket ediyor ve gideceği yere güvenle ulaşması beş gün alıyor. Bu nedenle tüketiciler Robinhood gibi borsa işlem platformlarına ya da Chime gibi dijital bankalara üye olduktan sonra, ilk işlemlerini gerçekleştirmek için birkaç gün beklemek zorunda kalıyor.

New York merkezli start-up şirketi Orum, 40 çalışanıyla birlikte para transferlerinin gerçekleştiği süreyi 24 saate indirmeyi hedefliyor. Şirket Bain Capital liderliğindeki fonlama sürecinde 21 milyon dolar fon sağladı. Inspired Capital, Homebrew, Acrew, Primary, Clocktower ve Box Group gibi girişim sermayesi şirketleri de yatırımda bulunanlar arasında yer aldı.

Forbes’un haberine göre, Alexa von Tobel tarafından kurulan ve 2015 yılında Northwestern Mutual tarafından 250 milyon dolara satın alınan fintek şirketi LearnVest’te yedi yıl çalıştıktan sonra 2019 yılında Orum’u kuran Stephany Kirkpatrick, sertifikalı bir finans planlayıcısı. 39 yaşınaki CEO, “LearnVest’te altı ila yedi milyon kişinin bir finans planına sahip olmasını sağladım ve belki de bu insanların %10’u bu planı uyguladı. Bunun nedeni ne?” dedi.

Açıklamasının devamında, “bunun nedeni finansal sistemimizde çok fazla engel olması. İnsanlar daha iyi bir oran sağlasa da yüksek getirili birikim hesaplarına para koymak istemiyor çünkü acil durumda paralarına hızla ulaşamayacaklarını düşünüyorlar” ifadesini kullandı. LearnVest’in kurucusu Von Tobel, Kirkpatrick’i ilk destekleyen kişi oldu ve Inspired Capital isimli girişim sermayesi şirketi aracılığıyla yatırımda bulundu.

Kirkpatrick’in Orum’u kurmasının nedeni, büyük miktarda paranın oldukça yavaş hareket ederken, bazı işlemlerin hızla gerçekleşiyor olması oldu. Kredi kartınızla yaptığınız her işlem neredeyse anlık olarak takip edilebiliyor. Kart ağları oldukça hızlı, ancak aynı zamanda pahalı da. finansgundem.com'un derlemesine göre, perakendeciler kart ödemesi kabul ettiklerinde, satışlarından elde ettikleri gelirin %2’sinden feragat ediyor.

Bunun aksine otomasyon sistemlerine bağlı olan maaş, fatura ödemeleri ve banka transferleri gibi işlemler ücretsizken, gerçekleşmeleri beş günü bulabiliyor. Oldukça yavaş olmasının yanı sıra, bu sistem yüksek miktarda veri de taşımıyor. Bir kullanıcı dijital banka Chime’a üye olduğunda ve Wells Fargo hesabından 2,000 dolar transfer etmek istediğinde, Chime’ın ilk aşamada bu kişinin hesabında bu miktarın bulunup bulunmadığını anlaması için çok az bilgisi oluyor.

Bu nedenle dijital banka, yeni hesabın açılması için işlemin gerçekleşmesini bekliyor. Bu bilgi açığını kapatmak için Orum’un “Foresight” (öngörü) isimli ürünü, Finans kurumlarıyla yaptığı işbirlikleri sayesinde ekstra veri elde ediyor ve bir işlemin doğuracağı riski ölçmek için makine öğrenimi teknolojisini kullanıyor. Örneğin, Orum müşterilerine herhangi bir bankanın işleminin %99 ihtimalle güvenli olabileceğini söylüyor.

Bu bilgiyi hızlı bir şekilde elde etmek, parayı alan bankaya müşterisinin hesabını çok daha hızlı işletme imkanı tanıyor ve böylelikle daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlanabiliyor. Kirkpatrick, “makine öğreniminin son beş yıldaki gelişimi, hızlı risk değerlendirmesini mümkün kıldı” dedi.

Orum’un 15 müşterisi arasında yer alan dijital Banka SoFi ve 157 yıllık banka First Horizon para transferlerinde %85 hız kazandı. Böylelikle işlemler bir gün içerisinde gerçekleşebiliyor. 

Orum’un ikinci ürünü “Momentum” ise bir finans kurumunun hız ve maliyet tercihlerini temel alarak, hangi ödemenin hangi yöntemle yapılması gerektiğine karar veren bir kontrol merkezi. Bir müşteri bir para transferini başlattığında, Momentum otomatik olarak ödemeyi yönlendiriyor.

Orum ilk müşterisiyle çalışmaya 2020’nin eylül ayında başladı ve şimdi ayda milyonlarca dolarlık para transferini yürütüyor. Şirketin müşterileri ise, Orum’un sunduğu hizmetler için ayda 5,000 ila 25,000 dolar ücret ödüyor.

Uzaktan çalışmanın getirdiği 4 büyük değişim

 

Bitcoin Çin’in finansal silahı mı?

 

Rus bankacılık sektöründe tarihi satın alma

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)