BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPara transferi rahat olacak----

Para transferi rahat olacak

Para transferi rahat olacak
28 Mayıs 2013 - 07:41 www.finansgundem.com

İran'a uygulanan ambargo nedeniyle Tahran Sokak'a para gitmiyordu!

İran’a yaptırım yüzünden Ankara Tahran Sokak’taki adrese yapılacak para transferi bile SWIFT sistemine takılıp bloke edilmişti. Merkez, SWIFT’e alternatif yerli para transferi sistemi kuruyor. Sistem önce yurtiçinde çalışacak sonra yurtdışını da kapsayabilecek.
Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Merkez Bankası, TL’den sonra şimdi de uluslararası para transferine el atıyor. Türk Lirası işlemleri yüzde 100 yerli sistemi olan EFT3 üzerinden gerçekleştirmek için gün sayan Merkez Bankası, gözünü şimdi de başta dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para transferlerine çevirdi. Erdem Başçı ve ekibi ülke sınırları içindeki dolar ve euro cinsi işlemlerin SWIFT yerine yerli bir para transferi sistemi üzerinden yapılması için harekete geçti.
Elektronik Fon Transferi (EFT) ve Perakende Ödeme Sistemleri (PÖS) ile Türk lirası para transferlerinin tamamen milli yazılım sistemi üzerinden gerçekleşmesini sağlayacak altyapıyı kuran Merkez, yabancı para için de düğmeye bastı. Bu arayışta ABD’nin ya da bir başka büyük ülkenin blokaj kararı ile bazı ticari eylemlerin iptal edilmesinin de büyük etkisi olduğu belirtiliyor. EFT3’ün yabancı para cinsi versiyonunun en geç 2014 yılı başına kadar tamamlanması bekleniyor.
Yeni birim kuruluyor
Edinilen bilgilere göre, bu kapsamlı çalışmalar kapsamında Merkez Bankası bünyesinde ‘Ödeme Sistemleri Genel Müdürlüğü’ adını taşıyan bir birim kurulacak. Bu birim para transferleri konusunda tek yetkili olurken, işlem yapan banka ve kurumları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetleyecek.
Tahran’lar karışınca ortalık da karışmıştı
VATAN’ın Şubat 2011’de ‘Tahranlar karıştı, ABD alarma geçti’ başlığıyla Türkiye gündemine taşıdığı SWIFT skandalı Merkez Bankası’nın harekete geçmesini sağlayan en önemli etken oldu.
İstanbul’da yaşayan bir işadamının Ankara Tahran Caddesi’ndeki bir başka işadamına dolar göndermesine uluslararası para transferi şirketi SWIFT, İran’a yönelik uluslararası yaptırımlara aykırı olduğu gerekçesiyle engel olmuş ve parayı bloke etmişti. Müşterinin şikâyeti üzerine SWIFT ile görüşen kamu bankasının yöneticileri bu sorunu çözmüştü. Ancak bu olay Türkiye’nin para transferinin uluslararası merkezler tarafından yakından izlendiğine dair teorilerin ne kadar haklı olduğunu açıkça ortaya koyunca ekonomi yönetimi de harekete geçti ve yerli bir alternatif arayışına girdi.
SWIFT NEDİR?
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) dünya çapında bankalar arasında elektronik fon transferi sağlayan özel sektör tarafından kurulan bir sistem. Bankalararası ödeme transferlerinin bir kaç dakika içinde gerçekleşmesini sağlayan bu sistem 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başladı.
YERLİ EFT TEMMUZ’DA TAMAM
Türkiye’deki EFT sistemi, 2000 yılında kuruldu. Altyapısı yabancı bir firma tarafından sağlandı. 2011 yılında Merkez Bankası yönetimi ‘EFT3’ adı verilen yeni nesil ve yerli bir yazılımın hayata geçirilmesi için düğmeye bastı. Testleri tamamlanan yeni EFT sistemi Temmuz ayında devreye alınacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)